Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, ψηλά στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού, η Αράχωβα μπορεί να συγκεντρώνει τα πλήθη κάθε που παίρνει να χειμωνιάζει, παραμένει όμως πεντάμορφη. Κι αυτοί είναι δέκα διαφορετικοί τρόποι να την εξερευνήσεις… και να την αγαπήσεις.
Να βολτάρεις στα πετρόχτιστα σοκάκια της…
…ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καμινάδες που αχνίζουν, ξύλινες σκαλιστές πόρτες, λουλουδιασμένα μπαλκονάκια και σκαλάκια που ανεβοκατεβαίνουν από τη μια γειτονιά στην άλλη, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα άλλη μια υπέροχη θέα στο χωριό και το ειδυλλιακό τοπίο που το αγκαλιάζει.
Να ανέβεις τα 264 σκαλοπάτια…
…μέχρι την εκκλησία του Άη Γιώργη, στην κορυφή του χωριού, για να χαζέψεις από εκεί πάνω την καταπληκτική θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού και το δελφικό τοπίο. Στην εκκλησία, που χρονολογείται από το 1676, γίνεται κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου το τριήμερο «Πανηγυράκι» σε ανάμνηση της μάχης που κέρδισαν το 1826 οι ντόπιοι, με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Να σκαρφαλώσεις τον Βράχο της Ώρας
Σκαρφαλωμένο επάνω στον απόκρημνο βράχο, το πέτρινο ρολόι-σήμα κατατεθέν της Αράχωβας, κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, έπεσε στον μεγάλο σεισμό του 1870, και ξαναχτίστηκε ίδιο κι απαράλλαχτο. Στέκεται σήμερα ακριβώς δίπλα στην εκκλησία της Θεοτόκου, του 19ου αιώνα, και είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Αράχωβας.
Να πάρεις φορμαέλα και τσίπουρο για το σπίτι
Η φορμαέλα, αυτό το καταπληκτικό τυρί που φτιάχνεται μόνο στην Αράχωβα (με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) έχει μαστιχωτή υφή, μετρίως αλμυρή γεύση, και πικάντικη επίγευση που «βγαίνει» μόνο αν ψηθεί. Θα τη βρείτε σχεδόν παντού, σε τυροκομεία και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα στα δρομάκια της Αράχωβας, όπως και το ντόπιο τσίπουρο Βασιλιά, που μετρά την ιστορία του σε εκατονταετία και κάτι.
Να περπατήσεις ένα μονοπάτι
Είκοσι διαφορετικά μονοπάτια ανεβοκατεβαίνουν τις πλαγιές του Παρνασσού, όλα τους άριστα σηματοδοτημένα. Περνούν μέσα από τοπία ειδυλλιακά, διασχίζουν πλακόστρωτα στα χωριά του, και σκαρφαλώνουν τις κορυφές του. Μια από τις δημοφιλέστερες διαδρομές αν δεν θέλετε να ξεμακρύνετε από την Αράχωβα, είναι το ομώνυμο Αράχωβα Trail, που κάνει τον γύρο του χωριού σε 11 χιλιόμετρα μέτριας δυσκολίας. Λεπτομέρειες και χάρτης εδώ και άλλες πεζοπορικές διαδρομές στον Παρνασσό εδώ.
Να ανηφορίσεις στο Χιονοδρομικό
…Όταν με το καλό ανοίξει –οι πρώτες προγνώσεις δείχνουν κάπου μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Σημείωσε, όμως, για τότε πως ο Παρνασσός είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα –και δημοφιλέστερα− χιονοδρομικά κέντρα όλης της Ελλάδας, απλώνεται σε δύο διαφορετικές περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, και έχει 21 διαφορετικές πίστες με διαδρομές για κάθε γούστο και επίπεδο –είτε κάνεις σκι για πρώτη φορά, είτε για χιλιοστή, εδώ θα βρεις τη διαδρομή που σου ταιριάζει. Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 25€.
Να πεταχτείς στους Δελφούς
Μόνο 11 χιλιόμετρα μακριά από την Αράχωβα, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας μπορεί να μην μοιράζει πια απλόχερα χρησμούς, φιλοξενεί όμως θησαυρούς όπως αυτόν των Αθηναίων, τον πολυφωτογραφημένο ναό του Απόλλωνα με τη φαντασμαγορική του θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού, και τον συγκλονιστικό Ηνίοχο στο Μουσείο.
…Και στη Μονή του Όσιου Λουκά
Λιγότερο από μισή ωρίτσα οδήγησης από την Αράχωβα, στις ανεξερεύνητες πλαγιές του Ελικώνα, η Μονή του Οσίου Λουκά, ενταγμένη στη Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, είναι το καλύτερα διατηρημένο μεσοβυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα στην Ελλάδα. Το καθολικό της μονής, την οποία στολίζουν εντυπωσιακά ψηφιδωτά, χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, ενώ η θέα στη γύρω περιοχή είναι –όπως θα μαντέψατε− συγκλονιστική.
Της Ηρώς Κουνάδη