Τι σημαίνει για την Ελλάδα η περίεργη στροφή Ερντογάν στα εξοπλιστικά της Γαλλίας


Ο Τούρκος πρόεδρος ως γνήσιος τακτικιστής αλλάζει στάση, εγκαταλείπει τους S-400 των Ρώσων και αντί να ζητήσει οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ μπαίνει «σφήνα» σε έναν εκ των ορκισμένων εχθρών του, στον Εμανουέλ Μακρόν και ζητάει γαλλοϊταλικά οπλικά συστήματα – Τι θα κάνουν Γάλλοι και Ιταλοί;

Απίστευτο κι όμως… τουρκικό. Ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του και στη συζήτηση κεντρική θέση είχε το οπλικό σύστημα SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam, ένα ευρωπαϊκό ανάλογο του ρωσικού συστήματος S-400 Triumf. Γίνεται πλέον σαφές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει γέφυρες ή καλύτερα προσπαθεί να γκρεμίσει γέφυρες στην γνωστή συμφωνία «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία».

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι η μετωπική με τους Αμερικανούς δεν οδηγεί πουθενά και προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και κατασκευαστές όπλων. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα είχε αποκτήσει πολύ στενές σχέσεις με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τα λεγόμενα Eurofighter Typhoon.

Τι θα κάνει ο Μακρόν;

Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί τώρα και με τον Γάλλο πρόεδρο προκειμένου να προμηθευτεί το οπλικό σύστημα SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam και να παροπλίσει το S-400 που τον έφερε σε πλήρη ρήξη με τις ΗΠΑ. Η ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν, αν προχωρήσει, μπερδεύει αρκετά το πολιτικό παιχνίδι στην Ευρώπη. Πρακτικά, μέχρι τώρα τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Ιταλοί αρνούνται να δώσουν πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες (source codes) των αντιαεροπορικών-αντιβληματικών SAMP/T στους Τούρκους. Για την ακρίβεια κανείς δεν θέλει να τους δώσει τέτοια τεχνογνωσία. Στο παρελθόν είχαν κάποιες συζητήσεις με τους Κινέζους, κάτι που όμως δεν προχώρησε.

Τι θα κάνουν οι Ιταλοί;

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Ιταλοί. Σε ότι αφορά τους τελευταίους δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι γείτονές μας οι Ιταλοί πουλάνε στους Τούρκους τεχνογνωσία για τα ελικόπτερα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η προοπτική μιας Ιταλίας χωρίς τον Μάριο Ντράγκι και τη δική του ανάγνωση για τη γεωστρατηγική πραγματικότητα της περιοχής, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Αντίστοιχα πρέπει να μας προβληματίσει και η στάση του Εμανουέλ Μακρόν αφού αν – παρ’ελπίδα – προχωρήσει μια εξοπλιστική αγοραπωλησία της Γαλλίας προς την Τουρκία, τινάζεται αυτομάτως στον αέρα η Ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και οι αγορές που έχει πραγματοποιήσει η Αθήνα από το Παρίσι. Ακόμα κι αν η Γαλλία χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να πιέσει και να ελέγξει τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. Ακόμα κι αν η αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας στις διμερείς σχέσεις θα τεθεί ως προϋπόθεση για την προώθηση αυτής της εξοπλιστικής συνεργασίας τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για την χώρα μας που τα τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει τεράστια ποσά για να οχυρώσει την εθνική μας άμυνα και έχει συνάψει τεράστιες γεωπολιτικές συμμαχίες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ