Μουσακάς: Το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό!


Αν ψάχνετε την ιδανικότερη συνταγή για μουσακά, εδώ θα την βρείτε! Γενικότερα, ο μουσακάς αποτελεί ένα μπελαλίδικο ελληνικό φαγητό, η νοστιμιά του οποίου δεν συγκρίνετε με κανένα άλλο πιάτο! Είναι ένα θρεπτικό φαγητό που είναι αδύνατο να μην αρέσει στους καλεσμένους σας!

Παραδοσιακός μουσακάς

Συστατικά συνταγής:

  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες 5 χιλιοστών
  • 800 γρ αρνίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 λιπαρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ξερή ρίγανη
  • 2 κσ αλεσμένη κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 550 γρ πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 

Για τη μπεσαμέλ:

  • 40 γρ ανάλατο βούτυρο
  • 40 γρ αλεύρι απλό
  • 450 ml πλήρες γάλα
  • 40 γρ παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • μοσχοκάρυδο ολόκληρο, για τρίψιμο
  • 1 μεγάλο αυγό συν 1 κρόκο, ελαφρά χτυπημένο

Μέθοδος παρασκευής:

ΒΗΜΑ 1: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας λάδι πάνω από τις φέτες μελιτζάνας και τηγανίζουμε τις σε πολλές παρτίδες για 5-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αν φαίνονται λίγο στεγνά κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

ΒΗΜΑ 2: Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά και να σπάσει με μια ξύλινη κουτάλα. Βάζουμε το σε ένα μπολ και αφήνουμε το στην άκρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με μια πρέζα αλάτι και τηγανίζουμε απαλά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ημιδιαφανές. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, την κανέλα, το τσίλι και το μαγείρεμα για ένα ακόμη λεπτό. Επιστρέφουμε το αρνί στο τηγάνι και ρίξτε το κόκκινο κρασί, βάλτε το σε μια φούσκα και μειώστε το κρασί στο μισό. Ανακατεύουμε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας και την καστανή ζάχαρη, μαζί με 200 ml νερό.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε απαλά, ακάλυπτα, για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ΒΗΜΑ 3: Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με ελαφρά αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέτουμε τις φέτες πατάτας και μαγειρεύουμε για 6 λεπτά, στραγγίζουμε το σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε το να στεγνώσει στον ατμό για 10 λεπτά.

ΒΗΜΑ 4: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, μαγειρεύοντας για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε με σύρμα την παρμεζάνα, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και λίγο καρύκευμα και τέλος ολόκληρο το αυγό καθώς και τον κρόκο.

ΒΗΜΑ 5: Παίρνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε το ένα τρίτο του κρέατος στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα, ακολουθήστε τη μισή μελιτζάνα και τη μισή πατάτα, μετά το υπόλοιπο κρέας και άλλη μια στρώση μελιτζάνες, ακολουθούμενη από πατάτες. Ολοκληρώνουμε με τη μπεσαμέλ, λειαίνοντάς την από πάνω με ένα μαχαίρι παλέτας. Το βάζουμε στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει πολύ κατά το μαγείρεμα, σκεπάζουμε το σκεύος. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ