Πυρετός της κοιλάδας: Νέο μοντέλο για τη μελέτη ιών που προκαλούν εγκεφαλίτιδα


Το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες θα επιτρέψει τη λεπτομερή μελέτη των μηχανισμών της νόσου και θα παρέχει την ευκαιρία διεξαγωγής προκλινικών δοκιμών υψηλής απόδοσης για φάρμακα επόμενης γενιάς, επιτρέποντας την ανάπτυξη θεραπειών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα (14/7) στο PLOS Pathogens. “Ο πυρετός της κοιλάδας του Rift μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, αλλά δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Anita McElroy, M.D., Ph.D., ιολόγος και λοιμωξιολόγος στο Pitt’s School of Medicine και UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh.

Ένας ιός που μεταδίδουν τα κουνούπια σε ζώα και ανθρώπους, ο RVFV είναι ενδημικός στην αφρικανική ήπειρο και ανήκει σε μια οικογένεια ιών που εντοπίστηκαν από την ομάδα εργασίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες. Σε αντίθεση με άλλες μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως η ελονοσία, ο RVFV μπορεί να μεταδοθεί από πολλά είδη κουνουπιών, καθιστώντας δυνατή τη μετάδοση σε πολλούς ξενιστές. Ορισμένες έρευνες δειγμάτων αίματος δείχνουν ότι μέχρι την ενηλικίωση, έως και το 50% των Αφρικανών που ζουν σε ενδημικές περιοχές έχουν εκτεθεί στον ιό στη διάρκεια της ζωής τους. Παρόλο που το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από RVFV είναι σχετικά χαμηλό, εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1% και 3%, ο ιός προκαλεί σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την Αφρική.

Επειδή ο ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω των σωματικών υγρών στους βλεννογόνους και δερματικών εκδορών, οι αγρότες και οι κρεοπώλες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη μόλυνση. Μόλις ο ιός μολύνει τον άνθρωπο, μπορεί να εξαπλωθεί στο ήπαρ και τον εγκέφαλο και να προκαλέσει ηπατίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή και τα δύο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας έχουν ιστορικά παρεμποδιστεί από την έλλειψη κατάλληλου προκλινικού μοντέλου.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, των οποίων η γενετική ποικιλομορφία εξηγεί πιθανώς γιατί μερικοί αναπτύσσουν ήπια νόσο και μερικοί υποκύπτουν σε ηπατική ανεπάρκεια ή εγκεφαλική βλάβη, τα ποντίκια στα οποία γίνεται ένεση RVFV τείνουν να πεθαίνουν από ηπατική νόσο. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση και να χαρτογραφήσουν τις γενετικές διαφορές που υπαγορεύουν τον τρόπο εμφάνισης της λοίμωξης στο σώμα, η McElroy και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να εντοπίσουν ένα γενετικά διαφορετικό αλλά σταθερό μοντέλο στα ποντίκια δοκιμάζοντας τρωκτικά με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο και μετρώντας την ευαισθησία τους στη μόλυνση. Ένα στέλεχος, με την επισήμανση CC057/Unc, ανέπτυξε σταθερά εγκεφαλίτιδα όψιμης έναρξης και είχε υψηλό ιικό φορτίο στον εγκέφαλο χωρίς να αναπτύξει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα, καθιστώντας το ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μελέτη της νευρολογικής μορφής της νόσου RVFV.

«Είναι αδύνατο να μελετήσουμε πώς η RVFV προκαλεί εγκεφαλική νόσο εάν τα ζώα πεθάνουν από ηπατική ανεπάρκεια», δήλωσε η McElroy. «Αυτό το νέο μοντέλο είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό αναρρώνουν και άλλοι πεθαίνουν και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε καλύτερα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ