Ρύποι εδάφους: Bλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία, λέει νέα μελέτη


«Η μόλυνση του εδάφους είναι λιγότερο ορατός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τον βρώμικο αέρα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Thomas Münzel, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Mainz στη Γερμανία. «Αλλά πληθαίνουν τα στοιχεία ότι οι ρύποι στο έδαφος μπορεί να βλάψουν την καρδιαγγειακή υγεία μέσω αρκετών μηχανισμών, όπως η φλεγμονή και η διαταραχή του φυσικού ρολογιού του σώματος». Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης του νερού, του αέρα και του εδάφους, σύμφωνα με τη μελέτη, με το 60% των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση να οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις που περιλαμβάνουν καρδιακές ασθένειες, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Οι συγγραφείς είπαν ότι το μολυσμένο έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες στα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας περισσότερες «κακές» ελεύθερες ρίζες και λιγότερα «καλά» αντιοξειδωτικά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή και να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό.  Το ευρύ κοινό μπορεί να καταπιεί φυτοφάρμακα από μολυσμένα τρόφιμα, έδαφος και νερό, ενώ οι εργαζόμενοι στις γεωργικές και χημικές βιομηχανίες έχουν αυξημένη έκθεση. Οι άνθρωποι μπορεί να εισπνεύσουν σκόνη της ερήμου, κρυστάλλους λιπασμάτων και πλαστικά σωματίδια. Οι συγγραφείς ανέφεραν αυξημένα καρδιακά επεισόδια στην Ιαπωνία από τη σκόνη της ερήμου που ταξιδεύει μακριά στην Κίνα και τη Μογγολία.

Βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, τα πλαστικά και οι οργανικές τοξικές ουσίες μπορούν επίσης να καταναλωθούν, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Οι ρύποι του εδάφους ρέουν επίσης στα ποτάμια και μπορεί να καταναλωθούν μέσω βρώμικου νερού. «Αν και η ρύπανση του εδάφους με βαρέα μέταλλα και η συσχέτισή της με καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ιδιαίτερα ένα πρόβλημα για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς οι πληθυσμοί τους είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι στους περιβαλλοντικούς ρύπους, γίνεται πρόβλημα για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο λόγω της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης, των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και της πρόσληψης αυτών των βαρέων μετάλλων με φρούτα, λαχανικά και κρέας», έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την 1η Ιουλίου στο περιοδικό Cardiovascular Research.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ