Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε χθες ότι της προκάλεσαν «τρόμο» οι δολοφονίες εννιά διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου ενός ανήλικου, από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν κι απαίτησε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα».
«Ζητώ οι αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη, διαφανή, εμπεριστατωμένη και αμερόληπτη έρευνα για την αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες», τόνισε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της. Επέμεινε στο ότι «τα θύματα, οι επιζήσαντες και οικογένειές τους έχουν δικαίωμα στην αλήθεια, στη δικαιοσύνη και στην αποκατάσταση».
Η έκκληση αυτή διατυπώθηκε μία ημέρα μετά την πιο πολύνεκρη καταστολή φέτος στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Σουδάν με κεντρικό αίτημα να εγκαταλείψει την εξουσία το στρατιωτικό καθεστώς.
Η κυρία Μπατσελέτ τόνισε πως οι θάνατοι τουλάχιστον εννέα διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου δεκαπεντάχρονου, έγινε παρά τη διαβεβαίωση της αστυνομίας ότι «δεν θα χρησιμοποιούσε θανατηφόρα βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές».
Ο απολογισμός των θυμάτων των βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχει φθάσει τους 113 νεκρούς αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο πιο πρόσφατος θάνατος έγινε γνωστός χθες Παρασκευή: διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί σε κινητοποίηση την 24η Ιουνίου, σύμφωνα με οργάνωση γιατρών που αποτελεί μέρος του κινήματος το οποίο απαιτεί δημοκρατία.
«Μέχρι τώρα, κανένας δεν έχει λογοδοτήσει για τους θανάτους αυτούς», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της η κυρία Μπατσελέτ. Τόνισε ακόμη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν «αληθινές σφαίρες, δακρυγόνα και εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού» εναντίον των πολιτών που διαδήλωναν.
«Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν χτυπήθηκαν από σφαίρες στο στήθος, στο κεφάλι και στην πλάτη», πρόσθεσε.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ κατήγγειλε ακόμη τη σύλληψη τουλάχιστον 355 διαδηλωτών σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 39 γυναικών και «μεγάλου αριθμού παιδιών».
«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η άσκηση βίας» για τη διάλυση ή τον εκφοβισμό διαδηλωτών «που ασκούν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση», ούτε να διατυπώνονται «απειλές» εναντίον τους για αυτό, επέμεινε. Η χρήση θανατηφόρας βίας είναι «μέτρο της υστάτης προσφυγής και μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού».
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων