Πιέσεις από Ιταλούς και… Αμερικανούς με κάθε τρόπο – Κλείνουν τα αυτιά τους στο ΓΕΝ και διαμηνύουν πως η απόφαση θα ληφθεί με μοναδικό κριτήριο τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού – Πότε εκτιμάται ότι θα παραδοθεί η εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Πετράκη στα χέρια του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
«Όλα παίζονται ακόμα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, οι προτάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή θα αξιολογούνται και να είστε σίγουροι πως το Πολεμικό Ναυτικό θα λάβει την καλύτερη απόφαση για το μέλλον του και τις επιχειρησιακές του ανάγκες».
Αυτό διαμηνύουν σαφώς στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το ζήτημα της απόκτησης κορβετών για τον ελληνικό Στόλο.
Όπως έχουμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα, δύο είναι στην τελική ευθεία της κούρσας. Οι Γάλλοι με τις κορυφαίες κορβέτες Gowind της Naval Group και οι Ιταλοί (υποστηρίζονται και από ΗΠΑ), με τις πανίσχυρες κορβέτες FCX-30 γνωστές ως κλάσης Doha, της εταιρείας Fincantieri.
Με τη χώρα μας να έχει άμεσα ανάγκη από πλώρες, οι Ιταλοί με ανανεωμένη πρόταση διεμήνυσαν στην Αθήνα πως μπορούν να παραδώσουν την πρώτη κορβέτα στους 32 μήνες, «χτυπώντας» ουσιαστικά τους ταχύτατους Γάλλους στον χρόνο παράδοσης. Παράλληλα, μείωσαν κατά πολύ το κόστος, δίνοντας 4 κορβέτες Doha στα 2 δισ. ευρώ με τον οπλισμό, την εκπαίδευση του προσωπικού και την μετέπειτα υποστήριξη.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η Fincantieri πρότεινε στην Ελλάδα να της δώσει σε ένα χρόνο από τώρα τις κορβέτες που ετοιμάζει ήδη για λογαριασμό του Κατάρ, ενώ ορισμένοι διαδίδουν και την πρόθεση των Ιταλών να δώσει στη χώρα μας πλοία ως ενδιάμεση λύση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, με ορισμένους μάλλον να παίζουν το ρόλο του «λαγού» και να δημιουργούν εντυπώσεις.
Κατ’ αρχάς, το ενδεχόμενο να αποκτήσει η χώρα μας σε ένα χρόνο τις κορβέτες που προορίζονται για το Κατάρ, προκαλεί προβληματισμό και αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από το Πολεμικό Ναυτικό καθώς, πρόκειται για πλοία που προφανώς δεν φέρουν τη διαμόρφωση, τον οπλισμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η ηγεσία του ΓΕΝ. Άρα, το να φέρουμε μια ή δυο κορβέτες για τα «μάτια του κόσμου» δεν θα το έκανε ποτέ το Πολεμικό μας Ναυτικό. Όσο για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, ούτε αυτό φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα το ΓΕΝ, μιας και υπάρχει σαφής σχεδιασμός και στόχευση για νέα πλοία και όχι για ενδιάμεσες λύσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα προβλήματα.
Όσο για τους Γάλλους, το γεγονός ότι διαθέτουν την πιο «καθαρή» πρόταση, χωρίς αστερίσκους, χωρίς ψιλά γράμματα, με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, τους δίνει από την αρχή της «ναυμαχίας» ένα πλεονέκτημα. Προφανώς και το ντεμαράζ των Ιταλών έχει προκαλέσει αγωνία στο Παρίσι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Naval ενδεχομένως να μην έχει ακόμα την τελευταία της λέξη.
Θυμίζουμε πως, η βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων μιλούσε για 4 κορβέτες Gowind με τον οπλισμό, την εκπαίδευση προσωπικού και την μετέπειτα υποστήριξη στα 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ, τιμή πολύ δελεαστική για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Οι Ιταλοί από την άλλη δίνουν επίσης 4 κορβέτες κλάσης Doha, στα δύο δισ. με την τιμή να είναι λίγο πιο ψηλά εξαιτίας του πιο ενισχυμένου οπλισμού που έχουν στη φαρέτρα τους, σε σχέση με τις Gowind.
Ο χρόνος πάντως μετράει αντίστροφα και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Πετράκης θα κληθεί εντός των επόμενων 24ώρων να παραδώσει την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού στην πολιτική ηγεσία. Τόσο ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι σέβονται απόλυτα και εκτιμούν βαθύτατα τη γνώμη του ΓΕΝ και του Αρχηγού του. Επομένως, ένα είναι βέβαιο, πως το Πολεμικό Ναυτικό θα εισηγηθεί την καλύτερη πρόταση για τις επιχειρησιακές του ανάγκες. Τα υπόλοιπα, γεωπολιτικό αποτύπωμα, διπλωματικές σχέσεις και άλλους παράγοντες, είναι δουλειά της πολιτικής ηγεσίας να τους βάλει στο ζύγι.