Γαλάζιες Μέδουσες: Έρχονται να προκαλέσουν νέο… πονοκέφαλο στους λουόμενους


Γαλάζιες Μέδουσες: Μετά τις μωβ μέδουσες, οι γαλάζιες μέδουσες έρχονται να προκαλέσουν νέο… πονοκέφαλο στους λουόμενους, καθώς για έναν μήνα αναμένεται να έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Ποιες είναι οι γαλάζιες μέδουσες;

Η γαλάζια μέδουσα, με επιστημονικό όνομα Rhizostoma pulmo, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, είναι ένα από τα πολλά είδη μεδουσών που έχουμε στην Ελλάδα Είναι πελαγικό είδος και αυτό σημαίνει ότι ζει κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα και σπάνια τις βλέπουν οι κολυμβητές ανάμεσά τους.

Είναι μεγάλη σε μέγεθος και μπορεί να φτάσει το μέγιστο μήκος της καμπάνας τα 90 εκατοστά σε διάμετρο. Ενώ ταυτόχρονα είναι και βαριά μέδουσα και έχει καταγραφεί να φτάνει έως τα 10 κιλά.

Ενώ σε εμφάνιση μπορούμε να τη δούμε σαν άσπρη ή και σαν έντονο γαλάζιο χρώμα.

Παρά την τρομακτική εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος με το να δει μια μεγάλη μέδουσα, δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο (εκτός από αλλεργικούς).

Έχει κνιδοκύταρα και μπορούν να μας τσιμπήσουν αλλά δεν περνάνε στο ανθρώπινο δέρμα και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγείας μας (όπως με την Pelagia noctiluca).

Στο τσίμπημά της νιώθουμε ένα ελαφρύ κάψιμο και μια φαγούρα στο σώμα μας, αλλά μπορούμε να νιώσουμε τα ίδια ακόμη και αν δεν μας τσιμπήσει αλλά αν κολυμπάμε κοντά της και έχει απελευθερώσει μια βλέννα με τοξίνες που χρησιμοποιεί για να θηρεύσει το ζωοπλαγκτόν.

Αν έρχονται πάνω μας ενώ κολυμπάμε μπορούμε εύκολα να τις απωθήσουμε, σπρώχνοντας  από την καμπάνα.

Αλλά δεν πρέπει να πιάσουμε τη μέδουσα και μετά να πιάσουμε το πρόσωπό μας (ούτε καν τα μάγουλα μας) γιατί θα πρηστούν. Το τσούξιμο που νιώθουμε στο πρόσωπο μας είναι παρόμοιο με αυτό που νιώθουμε όταν καθαρίζουμε μια καυτή πιπεριά και την πιάσουμε με τα δάκτυλα μας στο εσωτερικό της και μετά πιάσουμε τα μάγουλά μας.

Σαν μεμονωμένες τις βλέπουμε πιο συχνά από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, ενώ εμφανίζουν κάποιες μικρές και τοπικές εξάρσεις από μέσα Ιουνίου έως και τέλη Ιουλίου, ενώ τον Αύγουστο συνηθίζουμε να τις βλέπουμε μισοφαγωμένες καθώς κάποια είδη ψαριών κάνουν επιδρομή στα πλοκάμια τους.

Επειδή οι εξάρσεις τους είναι ετήσιες δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο να μείνουν στις θάλασσές μας αλλά ούτε να κάνουν τεράστιες πληθυσμιακές εξάρσεις όπως της Pelagia noctiluca.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βλέπουμε περισσότερο αυτές τις εξάρσεις από Ξάνθη προς Καβάλα, Θερμαϊκό προς παράλια Λάρισας, Βόρειο Ευβοϊκό, και Βόρειο-δυτική Πελοπόννησο και πιο σπάνια σε άλλες περιοχές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ