Η μπύρα… ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι από τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων. Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει πως η μπύρα μπορεί να βοηθήσει το έντερο μας να μείνει πιο υγιεινό. Πώς όμως γίνεται αυτό;
Όσο περισσότερα είναι τα είδη των μικροβίων στο έντερο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξουμε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη. Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά ευρήματα, η κατανάλωση μπύρας με μέτρο, μπορεί να ωφελήσει το μικροβίωμα του εντέρου, ειδικά αν πρόκειται για μπύρα lager.
Η μπύρα, περιέχει πολυφαινόλες, αλλά και διάφορους μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να επηρεάζει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου.
Η μπύρα και το έντερο
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν καθημερινά μπύρα lager, με ή χωρίς αλκοόλ, αύξησαν την ποικιλότητα των μικροβίων του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, όταν κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager επί 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους είχε αυξηθεί.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες μετείχαν επίσης σε μια δεύτερη ομάδα που έπιναν μπύρα με αλκοόλ, όμως δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Το ζήτημα έχει εξεταστεί και από κάποιες ακόμη κλινικές δοκιμές, οπότε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου NOVA της Λισαβόνας Άννα Φαρία και οι συνεργάτες της θέλησαν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα με ένα διαφορετικό τύπο μελέτης με δύο ξεχωριστές ομάδες ανδρών.
Σε αυτή τη διπλή τυφλή μελέτη, 19 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που έπιναν μια μπύρα lager με ή χωρίς αλκοόλ (11 ουγγιές) μαζί με το δείπνο τους για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και οι δείκτες για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς και για τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων, δεν άλλαξαν.
Εκείνο που είχε αλλάξει στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων και στις δύο ομάδες, ήταν η βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους που πλέον ήταν μεγαλύτερη , όπως επίσης και τα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης κοπράνων που ήταν κι αυτά υψηλότερα, υποδεικνύοντας βελτίωση στην υγεία του εντέρου.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από τα αντίστοιχα της προηγούμενης μελέτης επειδή οι μελέτες σχεδιάστηκαν διαφορετικά και επειδή οι συμμετέχοντες ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες.
Αλλά με βάση αυτή την πιλοτική μελέτη, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού μπύρας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου και την εντερική υγεία των ανδρών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.