Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αυξημένο clawback που καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η μείωση του clawback δεν επιτυγχάνεται με την εκ νέου ανακατανομή του και εκφράζει την αντίθεσή του.
Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ, «μετά από την πρόσφατη εισαγωγή νέων υποχρεωτικών εκπτώσεων για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αναλώνεται αυτές τις ημέρες φαιά ουσία για τον διαχωρισμό του ανεπαρκέστατου συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε δυο τμήματα, στα προϊόντα του Ν. 3816 και στα προϊόντα ιδιωτικού φαρμακείου».
Η διάσπαση του «ανεπαρκούς» μόνο στο «ανεπαρκέστερον» μπορεί να οδηγήσει και πουθενά αλλού, σημείωνει ο Σύνδεσμος, και δηλώνει «την πλήρη αντίθεσή μας στον διαχωρισμό του προϋπολογισμού, εφόσον παραμένει στα παρόντα επίπεδα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις φαρμακευτικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού παρά μόνο στους λογιστικούς υπολογισμούς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών».
Ο ΣΦΕΕ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας πως «ενώ συμβαίνουν αυτά, και ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική διάθεση
χρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δεν εισάγεται κανένα απολύτως μέτρο για τον καλύτερο έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων και κυρίως για το μίγμα χρήσης φαρμάκων από τους θεράποντες ιατρούς και ασθενείς (δηλαδή ποια και πόσα φάρμακα χρησιμοποιούνται, σε ποιες παθήσεις, με ποια συχνότητα και πόσο αυτό καθοδηγείται από το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος)».
Και καταλήγει: «Το αποτέλεσμα είναι πως η «πολυδιαφημισθείσα» μείωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών(clawback) ως δέσμευση της πολιτείας στο πλαίσιο του πλάνου ανασυγκρότησης, υλοποιείται ως συγκάλυψη μέσω μετατροπής ποσών clawback σε rebate ή μέσω προπληρωμής του στο πλαίσιο εξοντωτικών διαπραγματεύσεων. Η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών στα μελλοντικά καινοτόμα ή ακόμη και σε παρόντα φάρμακα, τίθεται εν αμφιβόλω».
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας προωθεί συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση του claw back. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου των διαπραγματεύσεων. Η υπουργική απόφαση πλέον έχει υπογραφεί, και οι εταιρίες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, θα προσκομίζουν τη χαμηλότερη τιμή που έχουν στην ΕΈ, καθώς και την κατανάλωση που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, με ευθύνη των φαρμακευτικών εταιριών τότε το plan b περιλαμβάνει ανατιμολόγηση των φαρμάκων μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς τον κόφτη του 7% (σήμερα η τιμολόγηση γίνεται με πλαίσιο τιμής δυο χαμηλότερες χώρες στην ευρωζώνη με κόφτη 7%).
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ επεξεργάζονται σενάρια κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων, και «μετακίνηση» φαρμάκων από τη θετική στην αρνητική λίστα. Τα πρώτα υποψήφια φάρμακα είναι αυτά που παρουσιάζουν κατασπατάληση (μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο).