Μνήμη: Αυτά είναι τα τρόφιμα που την αποδυναμώνουν


Κι όμως… η διατροφή επηρεάζει κάθε πτυχή του οργανισμού μας και της λειτουργίας του. Ακόμα και τη μνήμη.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις, ειδικά μετά τα 50 χρόνια ζωής ότι ο βαθμός διατήρησης των πνευματικών ικανοτήτων εξαρτάται από μερικούς απλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτοί είναι και το τι τρώμε.

Τέσσερις εβδομάδες διατροφής με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησε σε ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ποντικιών, η οποία συνοδεύτηκε από συμπεριφορικά σημάδια απώλειας μνήμης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Brain, Behavior and Immunity.

Τροφές για ενισχύσουμε τη μνήμη μας

Αυτές είναι κάποιες από τις τροφές που δεν πρέπει να τρως αν θέλεις να έχεις καλή μνήμη

Εφόσον γνωρίζουμε αυτό, ενδεχομένως να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα DHA είτε για να αποτρέψουμε είτε για να καθυστερήσουμε την εξέλιξη», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ohio, Δρ. Ruth Barrientos.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι τα συμπληρώματα DHA στη διατροφή επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν τα γηραιότερα ποντίκια απέτρεψαν αποτελεσματικά την αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο καθώς και τα συμπεριφορικά σημάδια απώλειας μνήμης.

Στο πλαίσιο αυτού του ευρήματος, η Δρ. Barrientos προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως πανάκεια από τους καταναλωτές ώστε να τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα εφόσον παίρνουν συμπληρώματα DHA. Σύμφωνα με την ειδικό, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι να επικεντρωθούμε σε μια συνολικά βελτιωμένη διατροφή.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ