Γάμος: Από ποιες αιτίες πρόωρου θανάτου προστατεύει


Για όσους ο γάμος είναι στην ζωή τους, οι πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα είναι ως και 20% λιγότερες, συγκριτικά με τους ανύπαντρους . Αυτο έδειξε νέα, μεγάλη έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων γύρω στα 50 στην Ασία για 15 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι το να είναι κάποιος παντρεμένος συνδέεται με συνολικά 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συγκριτικά με τους εργένηδες ή τους ανύπαντρους.
Οι παντρεμένοι είχαν επίσης 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ατυχήματα, τραυματισμούς και καρδιοπάθειες.
Οι άνδρες είναι πιο ωφελημένοι από τον γάμο, καθώς έχουν μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν ριψοκίνδυνα πράγματα, να εμπλακούν σε ατυχήματα ή να καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά όταν είναι παντρεμένοι.
Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η «προστατευτική επίδραση» του γάμου μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι οι σύντροφοι ενθαρρύνουν τον/την σύζυγό τους να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ακολουθήσει τη θεραπεία.

Γάμος και υγεία

Ο γάμος συνδέεται επίσης με καλύτερες οικονομικές συνθήκες και πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανύπαντρων ανδρών και γυναικών είναι έως και διπλάσια σε σύγκριση με τους παντρεμένους.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη ερευνητών από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Ιαπωνίας, οι προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στους δυτικούς πληθυσμούς.

Οι γάμοι στην Ανατολική Ασία έχουν «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», όπως το να ζει κανείς σε μεγάλη οικογένεια.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 623.140 άτομα, μέσης ηλικίας 54 ετών, τα οποία άντλησαν από την Asia Cohort Consortium, μια βιοτράπεζα με δεδομένα υγείας για 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Ασία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (86,4%) ήταν παντρεμένοι.
Ως ανύπαντροι θεωρήθηκαν οι εργένηδες, οι χωρισμένοι, οι εν διαστάσει και οι χήροι.

Κατά τη διάρκεια της 15ετούς μελέτης καταγράφηκαν συνολικά 123.264 θάνατοι.
Οι περισσότεροι προκλήθηκαν από καρκίνο (41.362), εγκεφαλοαγγειακά νοσήματα (14.563) και αναπνευστικά νοσήματα (13.583).

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση JAMA Network Open, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που δεν ήταν παντρεμένοι είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλοαγγειακή νόσο -εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα- σε σχέση με τους ανύπαντρους.

Το ποσοστό θνησιμότητας για στεφανιαία νόσο ήταν κατά 20% μεγαλύτερο.

Οι ανύπαντροι είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από παθήσεις του κυκλοφορικού, όπως εμφράγματα, καρδιακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.
Αντιμετώπιζαν επίσης 19% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω ατυχήματος ή τραυματισμού.

Βρέθηκε ακόμη 14% αυξημένος κίνδυνος αναπνευστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής νόσου και του άσθματος, καθώς και 6% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.
Ακόμη και άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο αν ήταν παντρεμένοι.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία εάν συζούν με άλλο άτομο σε σύγκριση με εκείνους που ζουν μόνοι.
Οι παντρεμένες γυναίκες πάντως έχουν πολύ μικρότερο όφελος ως προς τη θνησιμότητα, γεγονός που οι ερευνητές εικάζουν ότι συνδέεται με την άνισα κατανεμημένη οικιακή εργασία στην Ασία.
Είναι μεταξύ άλλων πολύ περισσότερο επιφορτισμένες με τη φροντίδα των παιδιών, κάτι που «μπορεί να εξουδετερώσει τα οφέλη του γάμου για την υγεία».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ