Είτε είστε μεγάλος λάτρης της σαρδέλας, είτε απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο, η παρακάτω συνταγή είναι η ιδανική για όλους τους λάτρεις των θαλασσινών. Μπορείτε να την βάλετε μέσα σε ζυμαρικά, ψητά ή σε φρυγανιά εφόσον είναι από τους πιο νόστιμους τρόπους για να απολαύσετε αυτό το ψάρι. Στη συγκεκριμένη συνταγή θα δούμε τις σαρδέλες σε φρυγανιά.
Τοστ με σαρδέλες
Οι σαρδέλες σε φρυγανιά είναι ότι καλύτερο έχετε φάει και περιέχει όλα εκείνα τα Ω3 που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα συστατικά είναι:
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για να τηγανιστεί, συν επιπλέον για να περιχυθεί
- 110g βάζο μωρό κάππαρη, στραγγισμένη, στεγνή
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 125 g κάθε κίτρινο και κόκκινο ντοματίνι, κομμένο στα τέσσερα
- 1/2 ματσάκι μαντζουράνα ή ρίγανη, φύλλα μαζεμένα
- 4 χοντρές φέτες ψωμί με προζύμι, ψητές στη σχάρα, κομμένες σε μπουκιές
- 2 x 140 g κουτάκια σαρδέλες σε λάδι, στραγγισμένες
Αυτό που χρειάζεται είναι να πασπαλίσετε το κρεμμύδι, τοποθετώντας το σε ένα μπολ με 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες αλατιού και ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Αφήστε το να σταθεί για 10 με 12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς, στη συνέχεια προσθέστε το ξύδι και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε να ενωθούν. Γεμίστε μια μικρή κατσαρόλα γεμάτη κατά το ένα τρίτο με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε σε δυνατή φωτιά στους 160°C. Προσθέστε την κάπαρη και τηγανίστε για 3 με 5 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε την κάπαρη και στραγγίστε την σε απορροφητικό χαρτί και μετά αλατοπιπερώστε τη γεύση. Κρατήστε το τηγάνι σε φωτιά, προσθέστε το σκόρδο και τηγανίστε, ανακατεύοντας συχνά για 1 με 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Κρατήστε το λάδι τηγανίσματος και κρυώστε σε θερμοκρασία δωματίου. Ταυτόχρονα, βάλτε τη ντομάτα σε ένα μεγάλο μπολ με τη μαντζουράνα και το ψητό προζύμι.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε να ενωθούν. Στραγγίστε το υγρό τουρσί από το κρεμμύδι και κρατήστε το κρεμμύδι και το υγρό σε ξεχωριστά μπολ. Προσθέστε 60 ml κρατημένο λάδι στο υγρό τουρσί για να φτιάξετε το ντρέσινγκ. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε να ενωθούν. Σε ένα μπολ βάζουμε το στραγγισμένο τουρσί κρεμμύδι, την τραγανή κάπαρη, το τραγανό σκόρδο, την ντομάτα και το ψωμί με το μισό ντρέσινγκ. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε και περιχύστε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ για να σερβίρετε.