Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών σκαρφάλωσαν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ λόγω των ανησυχιών για την τροφοδοσία της αγοράς.
Ανησυχία έχει προκαλέσει και η κίνηση του Ιράν να καταλάβει δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα ως αντίποινα στην κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.
Οι τιμές του μπρεντ επέστρεψαν στα επίπεδα των 122 δολαρίων το βαρέλι, δημιουργώντας προοπτικές για νέες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα που έχουν φτάσει ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Μετά τη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εκφράζονται φόβοι πως οποιαδήποτε περαιτέρω απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα σε μια αγορά που είναι ήδη βεβαρημένη λόγω των συνθηκών. Λόγω του καλοκαιριού η ζήτηση για καύσιμα είναι πιο αυξημένη σε Ευρώπη και ΗΠΑ με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου προκειμένου να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες τα διυλιστήρια.
Σκληρή στάση κρατά και ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ο ΟΠΕΚ+ δεν εισακούει τις εκκλήσεις της Δύσης για αύξηση της παραγωγής και επιμένει στο σχέδιο για μικρή τόνωση της προσφοράς, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από μήνες.
Προβλήματα στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς ο μαύρος χρυσός αποτιμάται στο αμερικανικό νόμισμα. Ενα πιο ισχυρό δολάριο καθιστά ουσιαστικά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους εισαγωγείς που πληρώνουν σε άλλα νομίσματα όπως το ευρώ.