Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Πληθαίνουν οι υποθέσεις διαρροής φωτογραφιών κυρίως ανήλικων κοριτσιών από πρώην φίλους τους, ή που πέφτουν θύματα μπούλινγκ, ενώ προβληματίζουν και οι αυξημένες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.
Την ίδια ώρα οι ηλεκτρονικές απάτες βρίσκονται σε έξαρση με τους επιτήδειους να εντοπίζουν όλο και νέους τρόπους για να ξεγελάσουν ανυποψίαστους πολίτες, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, Ανδρέα Αναστασιάδη, παρά τις εκκλήσεις και προτροπές της Αστυνομίας όπως νεαροί να μην ανταλλάζουν φωτογραφικό υλικό ή βίντεο ακατάλληλου περιεχομένου μεταξύ τους, εντούτοις αυτό συνεχίζεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγγελίες. Παιδιά, κυρίως ανήλικες μαθήτριες, πέφτουν θύματα των πρώην φίλων τους, όπου μετά από τον χωρισμό τους, βλέπουν φωτογραφίες τους σε προσωπικές στιγμές, να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή μεταξύ των συμμαθητών τους. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, έχει ως αντίκτυπο την απομόνωση των μαθητών – θυμάτων, που νιώθουν ντροπή επειδή διασύρονται.
Φέτος, μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί 45 τέτοιες υποθέσεις, όπου νεαρές έπεσαν θύματα διάδοσης των προσωπικών τους φωτογραφιών από αγόρια πρώην φίλους τους. Ο υπεύθυνος της Αστυνομίας υπογράμμισε πως με ευκολία νεαρές εμπιστεύονται τους φίλους τους και τους αποστέλλουν φωτογραφίες τους σε προσωπικές στιγμές και όταν χωρίσουν τις διαδίδουν είτε για να τις εκδικηθούν, είτε για να τις εκθέσουν. Αυτό πληγώνει τα παιδιά που δεν μπορούν στη συνέχεια να διαχειριστούν αυτό που συμβαίνει, γι’ αυτό και απευθύνει έκκληση όπως είναι πολύ προσεκτικοί για το τι φωτογραφικό υλικό αποστέλλουν σε τρίτους. Τα παιδιά αυτά τυγχάνουν συμβουλής από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας για θέματα που τους απασχολούν και αφορούν τη διάδοση φωτογραφικού υλικού ή βίντεο ερωτικού περιεχομένου, εντός Κύπρου. Σχετικές καταγγελίες μπορεί να γίνονται απ’ ευθείας από τα θύματα, τα σχολεία ή το Σπίτι του Παιδιού και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους γονείς να καταφεύγουν έγκαιρα στην Αστυνομία, ώστε να μειώνεται στο λιγότερο η ζημιά που γίνεται. Είπε επίσης ότι μεταξύ των 45 περιπτώσεων παιδιών στην Κύπρο που ζήτησαν βοήθεια από την Αστυνομία, κάποιες (ένας μικρός αριθμός) αφορά στην άσκηση μπούλινγκ, κυρίως από συμμαθητές ή παιδιά του περιβάλλοντος του καταγγέλλοντα.
Στο μεταξύ, στις 111 έφτασαν φέτος οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας σε σύγκριση με 214 πέρσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Από τις 111 αυτές υποθέσεις, οι 66 αφορούν υποθέσεις, όπου παράνομοι κατεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο από ανήλικους και στη συνέχεια τις διαδίδουν σε τρίτα πρόσωπα. Οι περιπτώσεις αυτές δεν αφορούν παιδιά από την Κύπρο.
Για τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, τα Δικαστήρια επιβάλλουν πλέον σοβαρές ποινές φυλάκισης, ενώ για τις περιπτώσεις διάδοσης φωτογραφιών παιδιών στην Κύπρο τα πράγματα είναι διαφορετικά, ωστόσο υπήρχαν υποθέσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν και ποινές φυλάκισης. Μόλις πρόσφατα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε 24χρονο Κινέζο φοιτητή, γιατί κατείχε σωρεία αρχείων φωτογραφιών ή και βίντεο με ανήλικα παιδιά που κακοποιούνταν σεξουαλικά.
Επεμβαίνουν με e-mail
Μία άλλη κομπίνα, που στήνεται σε εμπορευόμενους, είναι, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Απατεώνες επεμβαίνουν μέσω e-mail και παρακολουθούν τις δοσοληψίες εμπόρων. Όταν αντιληφθούν ότι έκλεισε μία συμφωνία και θα γίνει έμβασμα χρημάτων, τότε αποστέλλουν μήνυμα προσποιούμενοι τον εμπορευόμενο και καλούν τον πελάτη όπως κάνει την πληρωμή σε λογαριασμό που υποδεικνύουν και όχι σ’ αυτόν που έκαναν συνήθως τις πληρωμές, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Όταν κατατεθούν τα χρήματα, οι επιτήδειοι εξαφανίζονται.
Αυτό το διάστημα υπάρχουν αυξημένες καταγγελίες κυρίως από εταιρείες. Γι’ αυτό συστήνεται στο κοινό να επιβεβαιώνει και με άλλον τρόπο τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού πριν καταθέσουν το έμβασμα.
Έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τελευταία παρατηρείται πολύ μεγάλη αναφορά υποθέσεων για ηλεκτρονικές απάτες διαφόρων ειδών.
Κατά τον κ. Αναστασιάδη, τις τελευταίες ημέρες, το Γραφείο του έγινε δέκτης αρκετών καταγγελιών σχετικά με ύποπτα μηνύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Instagram. Συγκεκριμένα, διάφοροι χρήστες λαμβάνουν μήνυμα από γνωστό τους πρόσωπο στο Instagram, ο οποίος τους παροτρύνει να επενδύσουν σε διάφορα κρυπτονομίσματα (Bitcoin κ.τ.λ.).
Τα μηνύματα αυτά είναι κακόβουλα και έχουν ως σκοπό το οικονομικό όφελος καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτή τη μέθοδο, οι επιτήδειοι επιτυγχάνουν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς χρηστών, τους οποίους ακολούθως χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν άλλους ανυποψίαστους χρήστες. Γι’ αυτό το κοινό προτρέπεται να αγνοεί τα μηνύματα αυτά και να τα καταγγέλλει στην Αστυνομία. Επίσης, τις τελευτές ημέρες το Γραφείο δέχθηκε αρκετές αναφορές από πολίτες σε σχέση με απάτες μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο «advance fee fraud», δηλαδή, την απαίτηση προκαταβολής με ψευδείς παραστάσεις. Υποψήφια θύματα της μεθόδου αυτής είναι πολίτες που ανεβάζουν αγγελίες, σε διάφορες ιστοσελίδες, για πώληση διαφόρων αντικειμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν και το προς πώληση αντικείμενο, αλλά και χρηματικό ποσό.
Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, οι επιτήδειοι στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα στους πωλητές, παριστάνοντας τους υποψήφιους αγοραστές των αντικειμένων αυτών. Ακολούθως, αποστέλλουν για αγορά του προϊόντος, εικονικό έμβασμα προς τους πωλητές, μεγαλύτερου ποσού, από το ποσό που ζητούν οι πωλητές και στη συνέχεια ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό της διαφοράς, κυρίως για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς. Αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής είναι όπως ο πωλητής να χάνει διάφορα χρηματικά ποσά. Το κοινό καλείται και σε αυτή την περίπτωση να είναι προσεχτικό και να μην ανταποκρίνεται σε τέτοιες προτάσεις. Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε έχασε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, να απευθύνεται αμέσως για καταγγελία στα Επαρχιακά Τ.Α.Ε.
ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ