Γεμίζουν μεγάλες και μικρές μουσικές σκηνές, μάς συντροφεύουν στα ερτζιανά, εμφανίζονται σε τηλεοπτικά προγράμματα και διεκδικούν μέσα από ένα νέο σωματείο «περισσότερη δικαιοσύνη» για τον κλάδο τους: συλλογικές συμβάσεις, συνολική λύση για το ασφαλιστικό, προστασία του κλάδου στις νέες ψηφιακές συνθήκες, εκσυγχρονισμό του θεσμικού τοπίου.
Το νεοσύστατο Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ) στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου σήμερα, έδωσε στίγμα με πρώτα ονόματα και διαφορετικές γενιές τραγουδιστών. Πρόκειται για ένα «ζωντανό, ενεργό και σύγχρονο σωματείο, που αφουγκράζεται την εποχή του» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕΤ, Νατάσσα Μποφίλιου, πλαισιωμένη από τα μέλη του Δ.Σ . την Γιώτα Νέγκα, αντιπρόεδρο, την Αναστασία Μουτσάτσου, γραμματέα, την Βίκυ Καρατζόγλου, ταμία, τον Νίκο Μαρκόπουλο, αναπληρωτή ταμία, την Δήμητρα Γαλάνη και την Τάνια Τσανακλίδου (η οποία δεν παραβρέθηκε λόγω κωλύματος, την εκπροσώπησε η Μαρία Παπαγεωργίου).
Ιδρύθηκε μέσα στην πανδημία, όπου επί δύο χρόνια οι τραγουδιστές, ήδη επιβαρυμένοι από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν «στο απόλυτο κενό, έκπληκτοι και εντελώς απροστάτευτοι από το επίσημο κράτος» είπε η Νατάσσα Μποφίλιου.
«Κατορθώσαμε να συσπειρωθούμε για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας, αλλά και για να πάρουμε θέση και σ’ άλλα ζητήματα πολιτισμού» συνέχισε .
«Η ομάδα εργασίας του εγχειρήματος, εκτός από τον ιδρυτικό πυρήνα, στελεχώθηκε, επίσης, από τραγουδιστές, όπως οι Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Νταλάρας, με στόχο τη δημιουργία ενός σωματείου που θα είναι μέρος της λύσης κι όχι ένα συνδικαλιστικό όργανο παλαιάς κοπής που εξυπηρετεί με πελατειακή νοοτροπία τα μέλη του» επεσήμανε η ίδια.
Στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το ΠΣΕΤ επανέφερε στην επικαιρότητα το πάγιο αίτημα των τραγουδιστών να αποζημιώνονται για την παρουσία τους σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πέτυχαν την αμοιβή των ερμηνευτών στις εμφανίσεις τους στην δημόσια τηλεόραση «γεγονός που κάνει την διεκδίκηση μας ακόμα πιο βάσιμη κι ανυποχώρητη», όπως είπαν, καταφέρνοντας να συσπειρώσουν «για πρώτη φορά στα χρονικά, έστω και σε συνθήκες πανδημίας, 700 τραγουδιστές από τους 1500 με δισκογραφία έστω κι ενός τραγουδιού».
Στις πρωταρχικές διεκδικήσεις του ΠΣΕΤ είναι η συνολική λύση του ασφαλιστικού ζητήματος των τραγουδιστών και βρίσκονται, όπως είπαν, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποίησαν με τον αρμόδιο υπουργό.
Τέλος, ως προς τη σχέση του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών με τον οργανισμό «Ερατώ» Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων Τραγουδιστών, η Δήμητρα Γαλάνη, πρώην πρόεδρος του οργανισμού, διευκρίνισε ότι πρόκειται για συνεταιρισμό που εισπράττει και αποδίδει το συγγενικό δικαίωμα των τραγουδιστών και όχι συνδικαλιστικό όργανο.
«Στο παρελθόν και καθ’ υπέρβαση του ρόλου του ο οργανισμός “Ερατώ” συχνά αναπλήρωνε πολλά κενά στον κλάδο μας. Τώρα, πλέον, θα πάψει να συμβαίνει και με τη συνεργασία των δύο – ΠΣΕΤ και Ερατώ , θα συνεχίσουμε την ωραία ανηφόρα του ελληνικού τραγουδιού» πρόσθεσε ο νυν πρόεδρος του Ερατώ, Μανώλης Φάμελλος.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων