Συναγερμός στο Λιμενικό: Το «μήνυμα» με τους 600 μετανάστες και οι φόβοι για εργαλειοποίηση των ροών


Στελέχη του Λιμενικού θεωρούν ότι η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων το πρωί της Δευτέρας έδειξε αντανακλαστικά

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στις ελληνικές Αρχές η συντονισμένη προσπάθεια μαζικής προώθησης συνολικά 600 μεταναστών, με αφετηρία τα τουρκικά παράλια και προορισμό ελληνικά νησιά.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «τέτοιου είδους ενέργειες είναι συνήθως συντονισμένες και μπορούν ακόμα και να εκληφθούν ως «μηνύματα» προς την ελληνική πλευρά. Η Τουρκία έχει δείξει ότι κατά καιρούς εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να εξυπηρετήσει εφήμερους σκοπούς και στόχους της».

Στελέχη του Λιμενικού θεωρούν ότι η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων το πρωί της Δευτέρας έδειξε αντανακλαστικά, καθώς τα πέντε ιστιοφόρα με τους 450 μετανάστες και οι τέσσερις λέμβοι με τους 150 μετανάστες έγιναν γρήγορα αντιληπτά. Το αποτέλεσμα ήταν τα σκάφη του Λιμενικού να φτάσουν έγκαιρα στην οριογραμμή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών θαλασσίων συνόρων.

Η επέμβαση των ελληνικών σκαφών «ανάγκασε» τις τουρκικές ακταιωρούς να «δουν» τελικά τέσσερις λέμβους και ένα ιστιοφόρο με μετανάστες και να τους επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια.

Μία ημέρα πριν την απόπειρα προώθησης των 600 μεταναστών που εντοπίστηκαν μεταξύ Χίου και Σάμου, είχε εκτυλιχθεί μία άλλη περιπετειώδης και ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση στη Ρόδο.

Διακινητές έβαλαν σε λέμβο 21 μετανάστες στα τουρκικά παράλια και τους «έσπρωξαν» προς τη Ρόδο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης έξι μποφόρ. Πλωτά σκάφη του Λιμενικού πήραν σήμα για μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, επιχείρησαν και περισυνέλεξαν συνολικά 21 ανθρώπους. Τρεις από αυτούς είχαν λιποθυμήσει, ενώ στη λέμβο επέβαιναν μετανάστες με αναπηρία. Από την έρευνα και τις καταθέσεις που έλαβαν οι ελληνικές Αρχές προέκυψε ότι δεν υπήρχαν αγνοούμενοι.

Το γεγονός ότι στην υπερφορτωμένη λέμβο επέβαιναν ακόμα και άτομα με αναπηρία, παρά τις εξόχως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δείχνει –όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές- πόσο αδίστακτα μπορούν να γίνουν τα κυκλώματα.

Μία ημέρα μετά συναγερμός σήμανε για τέσσερις λέμβους που ξεκίνησαν από την ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ με κατεύθυνση προς τη Χίο, ενώ λίγες ώρες αργότερα πέντε ιστιοφόρα ακολούθησαν ακριβώς την ίδια θαλάσσια διαδρομή. Ένα από τα σκάφη επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, χωρίς να προκληθούν ζημιές λόγω της εμπειρίας του χειριστή του.

Η βελτίωση του καιρού που «ευνοεί» τα θαλάσσια περάσματα, σε συνδυασμό με τα «μηνύματα» των τελευταίων ημερών για ένταση της δράσης των δουλεμπόρων, θέτει το Λιμενικό σε συναγερμό.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το συμβάν έχει ως εξής:

«Σε διάστημα λίγων ωρών από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου με πέντε περιστατικά κατά τα οποία σκάφη στα οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα εν λόγω Ι/Φ σκάφη είχαν ως αφετηρία τα έναντι τουρκικά παράλια και τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή τέσσερις επιπλέον φουσκωτές λέμβοι με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίες επίσης επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στις συνολικά εννέα περιπτώσεις με Ι/Φ σκάφη και λέμβους , φέρεται ότι ξεπερνάει τα 590 άτομα.

Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και τα παρακολουθούσαν στενά.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., κανένα από τα παραπάνω σκάφη και λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές. Επισημαίνεται ότι και στα εννέα περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε Ι/Φ, καθώς και των τεσσάρων λέμβων, περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, ένα Ι/Φ επιστρέφει με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στις τουρκικές ακτές, ενώ τα υπόλοιπα τρία Ι/Φ επέστρεψαν αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια.

Το Λιμενικό Σώμα– Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ