Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αλβανία έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Οι απαντήσεις που αποστόμωσαν την προκλητική ομόλογό του και το «καρφί» στην Τουρκία για το Διεθνές Δίκαιο.
Στην Αλβανία βρέθηκε τη Δευτέρα (23/5), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε σειρά επαφών τόσο με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, όσο και με αυτούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πέρα από τους πολιτικούς ηγέτες της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Φρέντη Μπελέρη, Πρόεδρο του Παραρτήματος της Ομόνοιας στη Χειμάρρα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, με τον οποίο επίσης πραγματοποιήθηκε με συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα.
Τη σκυτάλη πήρε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Χάκα. Εκεί δόθηκαν και οι πρώτες απαντήσεις από τον κ. Δένδια όταν η κ. Χάκα μίλησε για το ζήτημα των «Τσάμηδων».
«Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων», ανέφερε η κ. Χάκα σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr.
«Πράγματι, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό», απάντησε με νόημα ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία».
«Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα», σχολίασε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Η επόμενη συνάντηση του κ. Δένδια, ήταν αυτή με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στον οποίο όπως ανέφερε σε δήλωση που έκανε νωρίτερα «μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Στη δήλωσή του αυτή, μετά τη συνάντηση με την κ. Χάκα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα πως «Εγώ έχω να έρθω ενάμιση χρόνο στα Τίρανα. Είχα τη χαρά να βρεθώ εδώ και να ανακοινώσω, μαζί με τον Πρωθυπουργό Rama την συμφωνία μας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στην Χάγη. Και σε ευχαριστώ που αναφέρθηκες σε αυτό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS».
«Παράλληλα, νομίζω ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες. Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές», συμπλήρωσε στέλνοντας μήνυμα και προς την Τουρκία.