Πιο κοντά στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία η Ελλάδα


Στραμμένο στις Βρυξέλλες και στην παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής έως το 2023 έχουν το βλέμμα σήμερα τα κράτη – μέλη. Η Ελλάδα έχει ακόμα έναν λόγο να εστιάζει το ενδιαφέρον της, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί ταυτόχρονα το τελευταίο πόρισμα των δανειστών για τη χώρα μας υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δίνοντας έτσι σήμα για την προσδοκώμενη έξοδο σε τρεις μήνες.

Οι πληροφορίες μιλούν για μια θετική 14η έκθεση και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο όπου και θα διαμορφωθεί ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 14η αξιολόγηση θα κάνει αναφορά στον δρόμο της Ελλάδας προς την έξοδο και στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα διαμορφώσουν επίσης ένα πλαίσιο μετά-παρακολούθησης όπου θα συνδεθεί με το τελευταίο ποσό της δόσης έως το τέλος του έτους. Η απόφαση της τελευταίας εκταμίευσης αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο, με βάση το πρώτο πόρισμα της μετά-προγραμματικής αξιολόγησης που θα δημοσιεύσει τον Νοέμβριο – όπως και για τα κράτη που είναι στο ίδιο καθεστώς.

Μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα συνεχιστεί η παρακολούθηση μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής έως περίπου το 2059. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα, και εντάσσεται στο καθεστώς των χωρών, χώρες με προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Στο σημερινό Eurogroup και Ecofin την Τρίτη πάντως οι προβολείς θα πέσουν πάνω στην ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται να πέσει στο τραπέζι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023, μετά και τις δυσμενείς προβλέψεις της Κομισιόν.

Η παράταση της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για ακόμα ένα έτος δίνει ευελιξία στην ελληνική κυβέρνηση για ελιγμούς στη λήψη έξτρα μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, όμως η δημοσιονομική ευελιξία αναμένεται να γίνει με αστερίσκους για τις χώρες με υψηλό χρέος. Επίσης, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το νέο εργαλείο της Κομισιόν για την ενέργεια, όπως επίσης και τα περί χρήσης των κονδυλίων του REPowerEU και τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ