Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι διαταραχές κεφαλαλγίας είναι μερικές από τις πιο κοινές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Η ημικρανία είναι μια μορφή πρωτοπαθούς διαταραχής κεφαλαλγίας. Ο όρος “πρωτογενής” αναφέρεται στο γεγονός ότι οι υποκείμενες αιτίες είναι ασαφείς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 12% του πληθυσμού (39 εκατομμύρια άνθρωποι) εμφανίζει ημικρανία. Αυτό περιλαμβάνει ενήλικες και παιδιά. Η πλειοψηφία των ημικρανιών λένε ότι γνωρίζουν τουλάχιστον ένα έναυσμα που μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματά τους. Τα ερεθίσματα περιλαμβάνουν τις καιρικές συνθήκες, τον ύπνο, το στρες, τις ορμόνες, τα φάρμακα, την άσκηση και τη διατροφή. Όσον αφορά την καφεΐνη, η ποσότητα που πίνει ένα άτομο μπορεί να είναι ο κεντρικός παράγοντας για το εάν είναι έναυσμα ή όχι.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να χρησιμοποιούν μια μικρή ποσότητα καφεΐνης για να σταματήσουν ορισμένους από τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Άλλοι μπορεί να έχουν συχνότερους πονοκεφάλους ημικρανίας με τακτική κατανάλωση καφεΐνης. Αν και υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις για την πιθανή φύση της καφεΐνης Jekyll-and-Hyde, τα κλινικά δεδομένα από ημικρανίες είναι σπάνια. Μια νέα μελέτη μελέτης, η οποία εμφανίζεται τώρα στο The American Journal of Medicine, ρίχνει λίγο φως σε αυτό το αίνιγμα. H Elizabeth Mostofsky, από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Harvard T.H. Το Chan School of Public Health στη Βοστώνη, MA, είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Μαζί με τους συνεργάτες της, η Mostofsky ξεκίνησε να διερευνήσει εάν η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με την εμφάνιση ημικρανίας την ίδια μέρα σε άτομα που ζουν με την πάθηση.
3 ή περισσότερα ποτά με καφεΐνη μπορεί να αποτελούν έναυσμα
Για τη μελέτη της, η Mostofsky στρατολόγησε 98 εθελοντές που εμφανίζουν ημικρανία με ή χωρίς αύρα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωναν ηλεκτρονικά ημερολόγια κάθε πρωί και βράδυ για 6 εβδομάδες. Σε αυτά τα ημερολόγια, κατέγραψαν διάφορους παράγοντες, όπως η άσκηση, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, το άγχος, η ποιότητα του ύπνου και οι πονοκέφαλοι. Συγκεκριμένα, η ομάδα ρώτησε τους συμμετέχοντες σχετικά με τη συνολική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από καφέ, τσάι, σόδα ή ενεργειακά ποτά. Στη συνέχεια συνέκριναν πόσο πιθανό ήταν κάθε συμμετέχων να εμφανίσει ημικρανία την ημέρα που κατανάλωνε καφεΐνη με την πιθανότητα την ημέρα που δεν το έκαναν.
Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο, η ομάδα εκτίμησε ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ροφημάτων με καφεΐνη δεν άλλαξε τις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας την ίδια μέρα. Ωστόσο, όταν οι εθελοντές κατανάλωναν τρία ή περισσότερα ποτά με καφεΐνη, οι πιθανότητες ήταν σημαντικά υψηλότερες. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν η ομάδα ανέλυσε εκ νέου τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη την πρόσληψη αλκοόλ, το άγχος, την ποιότητα του ύπνου, την άσκηση και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών που συμμετείχαν. Η Mostofsky εξέτασε επίσης τη δυνατότητα της αντίστροφης αιτιότητας, που σημαίνει ότι οι εθελοντές μπορεί να είχαν καταναλώσει περισσότερη καφεΐνη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εμφάνισης ενός πονοκεφάλου ημικρανίας.
Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα καφεΐνης δεν σταμάτησε την ημικρανία. “Μέχρι σήμερα, υπήρξαν λίγες προοπτικές μελέτες σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο ημικρανίας με ημερήσιες αλλαγές στην πρόσληψη ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη”, λέει η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Dr. Suzanne M. Bertisch, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Σε αυτή τη μελέτη, υπήρχε μια μη γραμμική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ροφημάτων με καφεΐνη και των πιθανοτήτων ημικρανίας εκείνη την ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να είναι ένα έναυσμα για ημικρανικούς πονοκεφάλους εκείνη την ημέρα”.