Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την στάση της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κάνει το Politico – Tι ζητά ο Σουλτάνος προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις του
Στα παζάρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναφέρεται το Politico υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πει τελικά το «ναι» αλλά θα ζητήσει ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με το άρθρο ο Σουλτάνος που μέχρι στιγμής αντιτίθεται σθεναρά στην ένταξη των δύο χωρών έχει ως στόχο να διαπραγματευτεί μια καλύτερη τιμή στα μαχητικά αεροσκάφη που περιμένει από τις ΗΠΑ.
Στο ίδιο άρθρο τονίζεται επίσης ότι «η Τουρκία έχει ιστορικό στο να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους μεγάλες αποφάσεις προκειμένου να αποσπάσει οφέλη. Το 2009, η Τουρκία αντιτάχθηκε στον διορισμό του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ως ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ και υποχώρησε μόνο μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Ο De Hoop Scheffer, ο οποίος ήταν ο απερχόμενος γενικός γραμματέας εκείνη την εποχή, θυμήθηκε τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τελικά, ο πρώην αρχηγός της συμμαχίας είπε στο POLITICO, ότι η Τουρκία υποχώρησε στον διορισμό του Ράσμουσεν και «έλαβε ως έπαθλο έναν βοηθό γενικό γραμματέα στο ΝΑΤΟ».
Επικοινωνία του Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ερντογάν: Τι ζήτησε από Σουηδία – Φινλανδία μετά την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο Ερντογάν είχε σήμερα την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον από την έναρξη της ανοιχτής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και με τη Φινλανδία, σχετικά με την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στην σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.
Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν ήταν προγραμματισμένη.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε σήμερα “ανοιχτές και άμεσες” συνομιλίες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο τελευταίος, με θέμα το αίτημα που υπέβαλε το Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανήρτησε στο Twitter: “τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται”.