Το ποσοστό των διαταραχών υψηλής αρτηριακής πίεσης που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη διπλασιάστηκε στις ΗΠΑ μεταξύ 2007 και 2019, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπιστώνει ότι 1 στις 5 γεννήσεις οδηγεί σε διαταραχή, πρόωρο τοκετό ή ένα λιποβαρές μωρό. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (18/5) στο Journal of the American Heart Association, συμπληρώνει σημαντικές λεπτομέρειες για την υγεία της καρδιάς των γυναικών σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, επειδή αυτές οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, είπε η επικεφαλής της μελέτης και συγγραφέας της Dr. Priya Freaney.
«Η εγκυμοσύνη μπορεί να χρησιμεύσει ως κρυστάλλινη σφαίρα για να εξετάσουμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον για την καρδιαγγειακή υγεία μιας γυναίκας», δήλωσε η Freaney, καρδιαγγειακή συνεργάτης στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο. Οι ερευνητές εξέτασαν ποσοστά τριών προβλημάτων, γνωστών συλλογικά ως ανεπιθύμητων εκβάσεων εγκυμοσύνης, που ευθύνονται για πολλές από τις επιπλοκές υγείας που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους: χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρους τοκετούς και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης. Αυτή η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει την προεκλαμψία και την υπέρταση κύησης, που είναι μορφές υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα και από τις 51,6 εκατομμύρια γεννήσεις στο Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας Natality Files από το 2007 έως το 2019. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των διαταραχών που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση αυξήθηκε από 38,4 ανά 1.000 γεννήσεις το 2007 σε 77,8 το 2019. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 9,1% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2014 έως το 2019 σε σύγκριση με 4,1% ετησίως από το 2007 έως το 2014. Οι αυξήσεις ήταν παρόμοιες σε όλες τις ηλικιακές, φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.
Η μελέτη χαρακτήρισε επίσης τα ποσοστά πρόωρων τοκετών και μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης. Τα υψηλότερα ποσοστά το 2019, αν και ελαφρά, ανέτρεψαν μια πτωτική τάση που παρατηρήθηκε το 2014. Τόσο οι πρόσφατες αυξήσεις στο χαμηλό βάρος γέννησης όσο και στον πρόωρο τοκετό φαίνεται να οφείλονται στην αύξηση των προβλημάτων αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είπε η Freaney, εξηγώντας πως μια γυναίκα με προεκλαμψία μπορεί να χρειαστεί να γεννήσει πριν την ώρα της και ένα μωρό που γεννιέται νωρίς είναι πιο πιθανό να είναι λιποβαρές.