Τη μυστηριώδη προέλευση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά εξακολουθούν να αναζητούν οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να υπήρχε η νόσος και παλαιότερα και να μην είχε εντοπιστεί. Μιλώντας στο healthview.gr o Καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος, υποστηρίζει ότι κάποια παιδιά απλώς μπορεί να είναι πιο ευάλωτα για γονιδιακούς λόγους.
Στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών εξαιτίας της πανδημίας ενδέχεται να οφείλεται ο εντοπισμός πολλών κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο o healthview.gr Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.
“Η μία εξήγηση είναι πως έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία τώρα με τον κορονοϊό, την Covid-19 δηλαδή, και παρατηρούμε τα πάντα. Γιατί ηπατίτιδες στα παιδιά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες, είναι λίγες. Και ξέρουμε να τις θεραπεύσουμε. Πιθανόν, λοιπόν, να υπήρχαν και άλλες χρονιές και να μην το γνωρίζαμε. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι ένας ιός, ο αδενοϊός 41, “πέρασε” από κάποια περιοχή, οι πιο πολύ νόσησαν ασυμπτωματικά και δεν το κατάλαβαν, ή έπαθαν ένα συνάχι. Και ήταν ορισμένα παιδιά που είχαν μια ιδιαίτερη ευαλωτότητα και δυστυχώς έπαθαν ηπατίτιδα”, λέει.
Να σημειωθεί πως μέχρι τις 13 Μαϊου το ECDC ανακοίνωσε πως έχουν αναφερθεί συνολικά 232 περιπτώσεις σε παιδιά ως 16 ετών.
Χρούσος: “Δεν αποκλείεται να υπάρχει γενετικό υπόβαθρο σε κάποιους τοπικούς πληθυσμούς”
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η συχνότητα αυτών των περιστατικών δεν είναι τόσο μεγάλη που να υποδηλώνει “επιδημία”. Συχνά δε τα κρούσματα είναι σποραδικά, αλλά και εστιασμένα σε κάποιες περιοχές. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρχει -όπως λέει ο κ. Χρούσος- γενετικό υπόβαθρο σε κάποιους τοπικούς πληθυσμούς:
“Είχαμε πολλά παιδιά που νόσησαν χωρίς να έχουν κανένα προηγούμενο πρόβλημα υγείας. Ξέρετε, καμια φορά υπάρχουν κάποια γονίδια, ή ένα γονίδιο, που σε κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο σε κάτι χωρίς να το ξέρεις. Και χωρίς να έχεις οποιαδήποτε συμπτώματα νωρίτερα”, τονίζει ο Καθηγητής.
Και πράγματι, στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα σε παιδιά τα οποία οδήγησαν κάποια από αυτά, ακόμα και σε μεταμόσχευση ήπατος.
“Θα υπάρχει κάποιο γονίδιο που κάνει πιο ευάλωτους τους κατοίκους εκεί σε αυτή την ηπατίτιδα. Δίνει ευαλωτότητα σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες. Υποθέσεις είναι αυτές βέβαια”, τονίζει ο γιατρός.
Ο Καθηγητής Παιδιατρικής είναι καθησυχαστικός σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου στα σχολεία.
“Δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης από νοσούντα στο οικογενειακό του περιβάλλον. Τα μέτρα που υπάρχουν στα σχολεία για τον κορονοϊό, θα λειτουργήσουν προστατευτικά και για την ηπατίτιδα και για κάθε νόσο”, καταλήγει.
ΕCDC: Από τα 229 παιδιά τα 122 έχουν αναρρώσει
Στην πρόσφατη έκθεσή του στις 13 Μαϊου το ECDC αναφέρει συνολικά 232 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ως 16 ετών, εκ των οποίων τα 229 ταξινομήθηκαν ως “πιθανές” και τρεις ως “επιδημιολογικά συνδεδεμένες”.
Τα περιστατικά εντοπίζονται σε 14 χώρες της Ευρώπης και αναλυτικά σε Βέλγιο (12), Κύπρο (2), Δανία (6), Ελλάδα (2), Ιρλανδία (6), Ιταλία (24), Ολλανδία (6), Νορβηγία (5), Πολωνία (1), Σερβία (1), Σλοβενία (1), Ισπανία (26), Σουηδία (9) και Ηνωμένο Βασίλειο (131).
Από τα 229 πιθανά κρούσματα τα 122 έχουν αναρρώσει ενώ τα 18 παρέμεναν υπό ιατρική φροντίδα τη μέρα της ανακοίνωσης.
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων (75,9%) αφορά παιδιά με ηλικία κάτω των 5 ετών. Σε σύνολο 143 περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες, τα 22 (15,4% εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ 13 παιδιά έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, σε 98 περιπτώσεις με διαθέσιμες αυτού του είδους οι πληροφορίες (ποσοστό 13,3%). Καταγράφηκε ένας θάνατος που σχετίζεται με την ασθένεια.