Στην ατμόσφαιρα της Γης θα καεί ο ρωσικός στρατιωτικό δορυφόρος με το γράμμα «Z»


Η αποστολή του στρατιωτικού δορυφόρου της Ρωσίας είναι απόρρητη, ωστόσο Δυτικοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως πρόκειται για δορυφορικό ραντάρ

Ο στρατιωτικός δορυφόρος Kosmos-2555 που εκτόξευσε στα τέλη Απριλίου η Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, απέτυχε να τεθεί σε τροχιά και αναμένεται να καταστραφεί φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα, πιθανότατα την Τρίτη, εκτιμούν ειδικοί.

Η αποστολή του στρατιωτικού δορυφόρου είναι απόρρητη, ωστόσο Δυτικοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως πρόκειται για δορυφορικό ραντάρ, ικανό να παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας ή όταν υπάρχει εκτεταμένη νέφωση.

Ο δορυφόρος, ο οποίος έφερε το σύμβολο «Ζ» που χρησιμοποιεί η Ρωσία στα στρατιωτικά οχήματά της στην Ουκρανία, είχε εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ με τον καινούργιο ρωσικό πύραυλο Angara 1.2.

Λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση, ο Ρώσος αστρομπλόγκερ Ανατόλι Ζακ και ο Αμερικανός αστρονόμος Τζόναθαν Μακντάουελ αντιλήφθηκαν ότι η συμπεριφορά του δορυφόρου δεν ήταν η αναμενόμενη, αναφέρει το svoboda.org.

Ο Kosmos-2555 διαπιστώθηκε πως δεν επικοινωνεί με το έδαφος με ραδιοκύματα, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιεί σύστημα επικοινωνίας με ακτίνες λέιζερ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν πραγματοποίησε κανέναν ελιγμό, κάτι που σημαίνει είτε ότι έχει υποστεί βλάβη είτε ότι επρόκειτο για ομοίωμα δορυφόρου που εκτοξεύτηκε στο πλαίσιο δοκιμαστικής εκτόξευσης του πυραύλου Angara 1.2.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για πραγματικό στρατιωτικό δορυφόρο, δεδομένου ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι «περισσότερα από 30 επίγεια όργανα μέτρησης και πάνω από 50 πληρώματα μάχης […] συμμετείχαν στη διασφάλιση της εκτόξευσης».

Το υπουργείο υποστήριξε αργότερα ότι τα συστήματα τηλεμετρίας και τα όργανα του δορυφόρου λειτουργούσαν κανονικά και ότι ο δορυφόρος είχε τεθεί κανονικά.

Μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για βλάβη στον δορυφόρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ