«Βρυχάται» η ρωσική αρκούδα – Το μπλόκο στο ρεύμα προς τη Φινλανδία και η απάντηση του Ελσίνκι


Η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς την Φινλανδία, μετά την ανακοίνωση της χώρας οτι ετοιμάζει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν, έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες Παρασκευή (13/5) την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδίαετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο Κυριακή (14/5). Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, διεμήνυσε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να τερματίσει τις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η RAO Nordic Oy ανακοίνωσε οτι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία. «Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην ΕΕ από το 2002.

Η αντίδραση του Ελσίνκι

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Euronews, εμφανίζεται καθησυχαστική, διευκρινίζοντας ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα. «Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο.

Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία» δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η «υπόγεια πόλη» του Ελσίνκι

Μία «κρυφή» πόλη κάτω απο το Ελσίνκι αντικατοπτρίζει ωστόοσ την τεταμένη θέση ως γείτονας της Ρωσίας. Κάτω από την πρωτεύουσα, ένα τεράστιο δίκτυο αποθηκών και τούνελ απλώνεται σε όλη την πόλη.

Υπάρχουν πάνω από 5.000 καταφύγια βομβών στο Ελσίνκι, αρκετά για να στεγάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης και περισσότερα από 50.000 καταφύγια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Άμυνας του Ελσίνκι. Όλα τα κτίρια πάνω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος υποχρεούνται από το νόμο να έχουν τις δικές τους αποθήκες.

«Υπάρχει μια ιστορική αίσθηση ότι πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος. Μπορεί να μην είναι αυτή ή η επόμενη γενιά, αλλά η Ρωσία είναι πιθανό να επιτεθεί στη Φινλανδία με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Charly Salonius-Pasternak, κορυφαίος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνούς υποθέσεων.h

Η υπόγεια πόλη κάτω απο το ΕλσίνκιABC News

Το Ελσίνκι έχει μετατρέψει ορισμένα από τα καταφύγιά της σε χώρους για καθημερινή δημόσια χρήση. Υπάρχει μια υπόγεια παιδική χαρά, ένα καταφύγιο που λειτουργεί ως παγοδρόμιο χόκεϊ, ακόμη και μια…υπόγεια πισίνα.

Για δεκαετίες, η Φινλανδία επέλεξε να μην συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική συμμαχία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, η Φινλανδία έπρεπε να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να ανταπεξέλθει μόνη της. Άρα δεν είναι μόνο τα καταφύγια. Η στράτευση εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική για τους άνδρες και η χώρα έχει περίπου 900.000 έφεδρους.

«Πρέπει να φροντίζουμε τους πολίτες, αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχουμε αυτό το σύστημα», δήλωσε ο Tomi Rask, εκπαιδευτής στο Τμήμα Πολιτικής Άμυνας του Ελσίνκι. Τα ίδια σενάρια για τα οποία η Φινλανδία προετοιμάζεται εδώ και χρόνια, εκτυλίσσονται τώρα στην Ουκρανία, όπου κάποιοι ζουν υπόγεια εδώ και εβδομάδες.

Η εισβολή σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για τις σχέσεις Φινλανδίας-Ρωσίας. Η δημόσια υποστήριξη στη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ εκτοξεύθηκε από περίπου 30% πριν από τον πόλεμο σε περισσότερο από 70% τις εβδομάδες μετά την εισβολή. Η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ