Δεκάδες παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειες τους λόγων κακοποιητικών ή άλλων παραβατικών συμπεριφορών ενός ή και των δύο γονιών. Μόνο το 2021, στην Αττική, 166 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε δομές παιδικής προστασίας.
Συνολικά στη χώρα μας 1.400 παιδιά ζουν σε δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, περίπου 600 περιμένουν μια «αγκαλιά», βρίσκονται σε λίστα για αναδοχή.
Για αυτά τα παιδιά και τον θεσμό της αναδοχής δημιουργήθηκε το παραμύθι «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου». Στόχος να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τον θεσμό της αναδοχής, καθώς και να αναδείξει τη δύναμη της ανάδοχης οικογένειας και την επίδραση που μπορεί να έχει στη ζωή ενός παιδιού.
Το παραμύθι «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου», παρουσίασαν η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Unicef σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών.
Όπως ανέφερε – μεταξύ άλλων – η κυρία Μιχαηλίδου, η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία, διότι τα παιδιά που προορίζονται για αναδοχή έχουν οικογένεια, χρειάστηκε, όμως εισαγγελική παρέμβαση για να απομακρυνθούν από αυτή λόγω κακοποιητικών ή άλλων παραβατικών συμπεριφορών ενός ή και των δύο γονιών. Όπως είπε, το 2021, στην Αττική, 166 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε δομές παιδικής προστασίας. «Αυτό που θέλουμε είναι για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να απομακρύνεται ένα παιδί από τη βιολογική οικογένειά του, να μην πηγαίνει σε δομή, όσο καλή κι αν είναι αυτή, να πηγαίνει σε ανάδοχη οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.
Η κυρία Μιχαηλίδου παρουσίασε ορισμένα στοιχεία που αφορούν τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, επισημαίνοντας ότι σήμερα 1.400 παιδιά ζουν σε δομές παιδικής προστασίας. «Από αυτά, αν εξαιρέσουμε παιδιά που πρόκειται να επιστρέψουν στη βιολογική οικογένειά τους ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, απομένουν 700 παιδιά, από τα οποία μόνο τα 100 προορίζονται για υιοθεσία και τα υπόλοιπα 600 παιδιά είναι κατάλληλα μόνο για αναδοχή» απαρίθμησε η υφυπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα που εμφανίζει το εθνικό μητρώο υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων είναι πλήρως αντεστραμμένη. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι από τις περίπου 1.500 αιτήσεις, μόνο 28 είναι για αναδοχή, εκατοστιαία λιγότερο από το 2%. «Άρα καλούμαστε να μετατρέψουμε αυτήν την πολιτική προτεραιότητα σε κοινωνική προτεραιότητα. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα» υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου.