Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2022: “Μια επένδυση για την εξασφάλιση της παγκόσμιας υγείας”


Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου στη μνήμη της γέννησης της ιδρυτή της σύγχρονης νοσηλευτικής, Florence Nightingale, αλλά και για να τιμήσει τις νοσοκόμες ως ανεκτίμητης αξίας πόρου και να ευαισθητοποιήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Για άλλη μια φορά, στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης υγείας με την COVID-19, έχει αναδειχθεί το βάθος της έλλειψης νοσηλευτών στην Αφρική και παγκοσμίως. Το φετινό θέμα, “Νοσηλευτές: Μια ηγετική φωνή – Επένδυση στη νοσηλευτική και στον σεβασμό των δικαιωμάτων για την εξασφάλιση της παγκόσμιας υγείας”, δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι νοσηλευτές έκαναν μεγάλες θυσίες, έδρασαν με θάρρος και δεσμεύτηκαν εκ νέου καθημερινά για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας απειλής για την υγεία που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή, λειτουργώντας ως απαραίτητος πυλώνας υποστήριξης των αφρικανικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε ορισμένες πολύ δύσκολες στιγμές.

Εκτιμώνται ειλικρινά και γιορτάζονται όλες τις νοσοκόμες στην αφρικανική περιοχή και τις ευχαριστούμε για την ακλόνητη αφοσίωσή τους στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19. Η αφρικανική περιφέρεια του ΠΟΥ αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών, η οποία, εάν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, αποτελεί σημαντική απειλή για την πρόοδο προς την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, υπάρχουν 1,6 εκατομμύρια νοσοκόμες και μαίες στα 47 κράτη μέλη της Αφρικής. Συνολικά το 66% των νοσηλευτών συγκεντρώνεται σε έξι χώρες:

  • Αλγερία,
  • Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό,
  • Αιθιοπία,
  • Γκάνα,
  • Νιγηρία
  • Νότια Αφρική.

Η Νιγηρία έχει το υψηλότερο μερίδιο του αριθμού των νοσηλευτών με 21%, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική με 18%. Ο κόσμος χρειάζεται 9 εκατομμύρια περισσότερες νοσοκόμες και μαίες για την υλοποίηση των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία έως το 2030. Η ανάλυση του ΠΟΥ στην Αφρική έχει προσδιορίσει ένα όριο περίπου 60 νοσοκόμων και μαιών ανά 10 000 άτομα ως κρίσιμο σημείο για την επίτευξη τουλάχιστον 70% του δείκτη κάλυψης καθολικής υπηρεσίας υγείας. Επί του παρόντος, οι περισσότερες χώρες έχουν λιγότερες από 20, με τον αριθμό να είναι πολύ χαμηλότερος ακόμη και από αυτόν για πολλές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι νοσηλευτές έχουν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς είναι συχνά ο πρώτος και μοναδικός επαγγελματίας υγείας που θα δει ένας ασθενής. Συμβάλλουν στην έρευνα, την πρόληψη ασθενειών, τη θεραπεία τραυματιών, τη χορήγηση παρηγορητικής φροντίδας και πολλά άλλα. Είναι οι αληθινοί αφανείς ήρωες στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και της φροντίδας των ασθενειών. Είναι κοινή αιτία ότι η επένδυση σε νοσοκόμες και μαίες έχει καλή σχέση ποιότητας τιμής. Σύμφωνα με την Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την Απασχόληση και την Οικονομική Ανάπτυξη της Υγείας, οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της υγείας και του κοινωνικού τομέα έχουν ως αποτέλεσμα τριπλάσια απόδοση όσον αφορά τα βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας, την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Η έμφαση στην αληθινή αξία των νοσηλευτών και στον κεντρικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στον επηρεασμό της αλλαγής, μπορεί να μεταμορφώσει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην Αφρική. Ως ΠΟΥ στην Αφρική, υποστηρίζουμε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη νοσηλευτική και τη μαιευτική μέσω της εφαρμογής των Παγκόσμιων Στρατηγικών Κατευθύνσεων για τη Νοσηλευτική και τη Μαιευτική (SDNM) 2021-2025, και ένα αλληλένδετο σύνολο προτεραιοτήτων πολιτικής για την καθοδήγηση της συνεισφοράς των νοσηλευτών και μαίες για την επίτευξη της Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης και άλλων στόχων για την υγεία του πληθυσμού. Περίπου το 80% της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να παρέχεται από νοσηλευτές και η πανδημία COVID-19 έχει σίγουρα χρησιμεύσει ως σημαντική πλατφόρμα για να επαναληφθεί πόσο αναπόσπαστοι είναι οι νοσηλευτές στη διατήρηση της τακτικής παροχής υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται σε μια παγκόσμια κρίση.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ