Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα θανατηφόρα δυστυχήματα που συνέβησαν φέτος στην Κύπρο σε σύγκριση με πέρσι, παρά το γεγονός ότι από την 1η του χρόνου τέθηκαν σε λειτουργία οκτώ κάμερες της Τροχαίας.
Φέτος καταγράφεται αύξηση στα θανατηφόρα δυστυχήματα ύψους 62,5%, γεγονός που μεταφράζεται σε πέντε νεκρούς περισσότερους σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο.
Αυτό που τρομάζει τους υπεύθυνους της Τροχαίας είναι να μη συνεχιστεί αυτή η αύξηση και τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που χρησιμοποιούνται ευρέως οι μοτοσυκλέτες και αυξάνονται οι τουρίστες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φιλελεύθερο» ο αξιωματικός του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Γιώργος Μιλής, φέτος είχαμε 12 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με 13 νεκρούς σε σύγκριση με οκτώ την ίδια περίοδο πέρσι.
Η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στον ανθρώπινο παράγοντα και την έλλειψη της δέουσας προσοχής στο δρόμο από τους οδηγούς. Το χειρότερο όμως είναι πως οι εννιά από τους 13 νεκρούς φέτος στους κυπριακούς δρόμους ήταν ηλικίας 14-39 ετών, δηλαδή νέοι που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους, με όνειρα για το αύριο.
Επίσης, από τα στοιχεία της Τροχαίας δεν φαίνεται να φταίνε εξωγενείς παράγοντες στην πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά ενέργειες των ίδιων των οδηγών. Αυτό καταδεικνύει ότι σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, ούτε οι δρόμοι φταίνε, ούτε οι καιρικές συνθήκες, ούτε άλλοι παράγοντες, όπως το όχημα, αλλά οι οδηγοί που είτε δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ή είναι απρόσεκτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, φαίνεται ότι πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων είναι η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση και ακολουθεί από κοντά η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.
Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 20,25% πρώτη αιτία θανάτου στους δρόμους είναι η απροσεξία των οδηγών, δηλαδή ότι αφαιρούνται στο δρόμο, χάνουν τον έλεγχο του οχήματός τους για κάποιο λόγο και παράλληλα χάνουν και τη ζωή τους. Πώς εξηγείται αλλιώς ένας οδηγός να σκοτώνεται χωρίς τη σύγκρουσή του με άλλο όχημα; Δεύτερη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων είναι η χρήση αλκοόλ σε ποσοστό 19% και ακολουθεί η υπερβολική ταχύτητα κατά 11,39%, ενώ σε ποσοστό 9,70% έρχεται η απρόσεκτη διακίνηση πεζών.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο φόρος αίματος σε πεζούς είναι τεράστιος, αφού από το 2020 μέχρι και σήμερα έχασαν τη ζωή τους 21 συνάνθρωποί μας στην προσπάθειά τους να διασταυρώσουν έναν δρόμο, μια διάβαση ή μια λεωφόρο. Το χειρότερο όμως είναι πως συχνά πυκνά οδηγοί μετά που κτυπούν ένα πεζό, εγκαταλείπουν το θύμα τους και εξαφανίζονται, προφανώς φοβούμενοι για τις συνέπειες.
Ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων στους δρόμους συμβαίνει όταν οδηγοί επιχειρούν να στρίψουν δεξιά. Σύμφωνα με την Τροχαία, το 7,59% των θανάτων τα τελευταία δύο χρόνια οφειλόταν στην απρόσεκτη στροφή δεξιά. Επίσης, το 6,75% των νεκρών στους δρόμους κατά το 2020 και 2021, βρίσκονταν κάτω από την επήρεια ναρκωτικών, ενώ το ίδιο ποσοστό δεν τηρούσαν την αριστερή πλευρά του δρόμου.
Ξεκληρίστηκαν 28 μοτοσυκλετιστές
Με νεανικό αίμα μοτοσυκλετιστών βάφεται κάθε χρόνο η άσφαλτος, αφού από το 2020 μέχρι και χθες, είχαν σβήσει 28 ψυχές. Συγκεκριμένα, το 2020 σκοτώθηκαν 13 μοτοσυκλετιστές και ένας επιβάτης, το 2021 σκοτώθηκαν άλλοι 11 οδηγοί μοτοσυκλετών και ένας επιβάτης, ενώ φέτος έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία, ένας μοτοσυκλετιστής και ένας επιβάτης μοτοσυκλέτας, αριθμοί (οι φετινοί) που είναι ενθαρρυντικοί λόγω και των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία τους. Επίσης έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια και τέσσερις ποδηλάτες. Το υπουργείο Μεταφορών εξήγγειλε την επιχορήγηση ειδικού εξοπλισμού για τους μοτοσικλετιστές ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να είναι περισσότερο προστατευμένοι. Ειδικά για την περίπτωση των ντελιβεράδων, γίνεται εισήγηση όπως φέρουν γιλέκο με αερόσακους, κάτι που βρίσκει αντίδραση στους εργοδότες, αφού δεν θέλουν να επωμίζονται το κόστος.
Οι κάμερες δεν απέδωσαν ακόμα
Παρόλο που από την 1η του 2022 άρχισε να λειτουργεί το σύστημα φωτοεπισήμανσης, εντούτοις δεν έχουμε δει μείωση των δυστυχημάτων και δη των σοβαρών και των θανατηφόρων.
Αυτό έχει την εξήγησή του, αφού μόνο οκτώ κάμερες λειτουργούν σ’ αυτή τη φάση και οι οδηγοί γνωρίζουν ότι στο ευρύτερο οδικό δίκτυο δεν θα βρουν κάμερες.
Επίσης, σε σημαντικές συμβολές δρόμων και ελεγχόμενες διασταυρώσεις στις οποίες συμβαίνουν σοβαρές οδικές συγκρούσεις, κυρίως λόγω υπέρβασης του ορίου ταχύτητας ή του κόκκινου, δεν έχουν τοποθετηθεί κάμερες, κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Αυτή τη στιγμή μόνο μια συμβολή φώτων στη Λευκωσία ελέγχεται από κάμερες, στην οποία δεν έχει καταγραφεί καμιά σύγκρουση από την ημέρα λειτουργίας των καμερών.
Στέρηση άδειας και πρόστιμο
Ποινές στέρησης της άδειας οδήγησης και πληρωμής χρηματικού ποσού, επέβαλε προχθές το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε άντρα ηλικίας 48 ετών, μετά από άμεση εκδίκαση υπόθεσης οδήγησης οχήματος υπό την επήρεια αλκοόλης.
ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ