«Είναι σημαντικό να ξεκινάς να τρως λαχανικά από νεαρή ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Britt van Belkom, από το πρόγραμμα Youth, Food and Health στο Ινστιτούτο Τροφίμων, Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. «Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι τα μικρά παιδιά πρέπει συνήθως να δοκιμάσουν ένα νέο λαχανικό οκτώ έως 10 φορές πριν τους αρέσει», σημείωσε. «Και έτσι εξετάσαμε εάν το να ζητούν επανειλημμένα από τα παιδιά να δοκιμάσουν κάποια λαχανικά θα τα έκανε πιο πρόθυμα να τα φάνε. Μας ενδιέφερε επίσης αν η παροχή μιας διασκεδαστικής ανταμοιβής θα έκανε τη διαφορά.”
Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 600 παιδιά, ηλικίας 1 έως 4 ετών, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην Ολλανδία. Κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες: έκθεση/ανταμοιβή, έκθεση/καμία ανταμοιβή ή καμία έκθεση/καμία ανταμοιβή (ομάδα ελέγχου). Σε όσους συμμετείχαν στην ομάδα επιβράβευσης δόθηκαν διασκεδαστικές ανταμοιβές χωρίς φαγητό, όπως αυτοκόλλητο όταν δοκίμαζαν κάποια λαχανικά. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γνώσεις των παιδιών για 14 λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, καρότο, πιπεριά, κρεμμύδι, μπρόκολο, μπιζέλια, κουνουπίδι, μανιτάρια, πράσινα φασόλια, κολοκύθα και σπαράγγια) και την προθυμία τους να γευτούν έξι από αυτά.
Και στις δύο ομάδες έκθεσης/ανταμοιβής και έκθεσης/καμίας ανταμοιβής, τα παιδιά μπορούσαν να αναγνωρίσουν περίπου 9 λαχανικά στην αρχή της μελέτης και περίπου 11 στο τέλος της, σε σύγκριση με περίπου 8 και 10 στην ομάδα ελέγχου. Στην αρχή της μελέτης, τα παιδιά και στις τρεις ομάδες ήταν πρόθυμα να δοκιμάσουν 5 έως 6 λαχανικά. Μέχρι το τέλος της μελέτης, αυτός ο αριθμός μειώθηκε στην ομάδα ελέγχου, παρέμεινε ο ίδιος στην ομάδα έκθεσης/χωρίς ανταμοιβή και αυξήθηκε σε 7 στην ομάδα έκθεσης/ανταμοιβής.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, 4-7 Μαΐου. «Η τακτική προσφορά λαχανικών σε νήπια σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας αυξάνει σημαντικά την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν διάφορα λαχανικά», δήλωσε η van Belkom. «Αλλά η επιβράβευση των νηπίων για τη γεύση των λαχανικών φαίνεται να αυξάνει επίσης την προθυμία τους να δοκιμάσουν διαφορετικά λαχανικά», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «το είδος της ανταμοιβής είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό — θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό, αλλά όχι φαγητό».