Η Άννα Ηλιοπούλου μιλά στο Newsbomb.gr για την νοοτροπία που έχει ο κόσμος προς τις γάτες, σχολιάζει το περαστικό της Αιδηψού και ελπίζει πως η νεότερη γενιά θα επιδείξει σε αυτά τα θαυμάσια ζώα περισσότερη ενσυναίσθηση και φυσικά φροντίδα
Φρίκη και αποτροπιασμό προκάλεσε στην κοινή γνώμη η δυνατή κλωτσιά του 30χρονου σε ένα ανυπεράσπιστο μικρό γατάκι πετώντας το στη θάλασσα αφού πρώτα το είχε δελεάσει με φαγητό για να έρθει κοντά του.
Ο άντρας συνελήφθη. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται βίαιο περιστατικό σε βάρος οικόσιτου ζώου. Ειδικά οι γάτες που είναι πολύ πιο αυτόνομες βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές.
Ωστόσο σήμερα στο Newsbomb.gr δίνουμε βήμα στους ανθρώπους που υπερασπίζονται, τις προσέχουν και τις φροντίζουν. Γιατί υπάρχει και αυτή η πλευρά και αυτή πρέπει να φανεί για παραδειγματισμό καθώς εκπέμπει Πολιτισμό.
Η κ. Άννα Ηλιοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου των «Εφτάψυχων», το οποίο σώζει καθημερινά γάτες στην Αθήνα και εν συνεχεία τις φροντίζει. Η ίδια μιλώντας στο Newsbomb.gr καταγράφει την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Οι «Εφτάψυχες» ταΐζουν καθημερινά 600 αδέσποτες και εγκαταλελειμμένες γάτες στο κέντρο των Αθηνών. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους και να φροντίσουμε αυτά τα υπέροχα ζώα…
Θα αρχίσω τη συζήτηση μας κάπως έντονα. Το περιστατικό της Αιδηψού τι αισθήματα σας προκάλεσε; Η εικόνα σας θύμωσε;
«Πολύ. Μας προκάλεσε οργή. Καθημερινά οι εθελοντές μας δραστηριοποιούνται σε πολλές γειτονιές της Αττικής, ταΐζοντας αδέσποτες γάτες, και προσφέροντας κτηνιατρική φροντίδα σε άρρωστα και τραυματισμένα ζώα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι εθελοντές μας, που αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για την φροντίδα των αδέσποτων γατών, αισθάνονται οργή όταν συμβαίνουν περιστατικά κακοποίησης. Δυστυχώς τέτοια περιστατικά είναι αρκετά συχνά. Ευτυχώς πρόσφατα ο νομοθέτης προέβλεψε πολύ αυστηρότερες ποινές για την κακοποίηση ζώων. Ο Νόμος αυτός πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, και συνεπώς επικροτούμε την άμεση παρέμβαση των αρχών, προκειμένου, μεταξύ άλλων να ενημερωθεί το σύνολο του πληθυσμού για την σοβαρότητα και την βαρύτητα των αδικημάτων».
Ποιες είναι οι δράσεις του «Εφτάψυχες – Nine Lives»
«Οι Εφτάψυχες από το 2008, φροντίζουν τις αδέσποτες γάτες άμεσα-με τροφή και κτηνιατρική φροντίδα- αλλά και μακροπρόθεσμα, με στειρώσεις και υιοθεσίες.
Παρέχουμε τροφή (ταΐζουμε καθημερινά 600 αδέσποτες και εγκαταλελειμμένες γάτες στο κέντρο των Αθηνών), απο-παρασιτώνουμε και προσφέρουμε κτηνιατρική φροντίδα σε άρρωστα και τραυματισμένα ζώα. Επιπλέον, προσπαθούμε να βρούμε σπίτια για όσες περισσότερες αδέσποτες και εγκαταλελειμμένες γάτες μπορούμε.
Επίσης, προβαίνουμε και σε στειρώσεις για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γατών. Κάθε χρόνο στειρώνουμε περίπου 1700 αδέσποτες γάτες στην Αθήνα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων γατών».
Οι γάτες είναι ένα πλάσμα ιδιαίτερα θαυμαστό, αυτόνομο, κυρίαρχο, ο κόσμος πιστεύετε ότι το αντιλαμβάνεται;
«Ένα μεγάλο μέρος των ζωόφιλων, προτιμάει ως κατοικίδιο τις γάτες, ακριβώς για την νοημοσύνη τους, και τον αυτόνομο χαρακτήρα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, αποκαλείται στην καθομιλουμένη «γάτα»».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πιο θετική στάση ως προς την υιοθέτηση πιο μεγάλων, ηλικιωμένων ή και ανάπηρων γατών; Υπάρχουν παραδείγματα;
«Όντως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πιο θετική στάση ως προς την υιοθέτηση πιο μεγάλων, ηλικιωμένων ή και ανάπηρων γατών.
Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αρκετές γάτες με προβλήματα στην όραση, την ακοή ή με κάποιο ακρωτηριασμένο άκρο. Οι περιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν αισθητά, με έγκαιρη κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων γατών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όρασης, που πολλές φορές προκαλούνται από λοιμώξεις που μεταφέρονται από την μητέρα στα νεογέννητα, και ακοής, που συχνά εμφανίζονται λόγω λοιμώξεων και όγκων. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών των γατών, είναι η προσεκτική οδήγηση και η μέριμνα των ιδιοκτητών των σκύλων να τους κρατάνε δεμένους κατά την διάρκεια του περιπάτου.
Σχετικά με τις ηλικιωμένες αδέσποτες γάτες που συνήθως μεγαλώνοντας αναζητούν την φροντίδα και την ηρεμία ενός σπιτιού, η υιοθέτηση τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχουν αυξηθεί οι υιοθεσίες γατών μεγαλύτερης ηλικίας, και ευχόμαστε ότι μελλοντικά θα γίνουν ακόμα πιο συχνές».
Θα πρέπει να γίνονται ομιλίες στα σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις γάτες; Το θεωρείτε σημαντικό; Γίνεται;
«Δυστυχώς δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι Εφτάψυχες έχουν πραγματοποιήσει ομιλίες σε σχολεία της Αθήνας, ενημερώνοντας τα παιδιά για την σημασία της σωστής συμπεριφοράς στις γάτες είτε αυτές είναι αδέσποτες είτε βρίσκονται στο σπίτι. Εννοείται ότι η ευαισθητοποίηση των παιδιών πρέπει να αφορά όλα τα ζώα. Σημαντικό ρόλο έχει το σχολείο, η οικογένεια και οι παραστάσεις του περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ομιλίες, αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η επαφή με ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Επιπλέον οι Εφτάψυχες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν το παιδικό βιβλίο «Η γατοσυμμορία του Μπέντλαμ», με αληθινές ιστορίες αδέσποτων γατών, το οποίο διατίθεται από το site μας και πραγματικά προτείνουμε σε όλους τους γονείς να το κάνουν δώρο στα παιδιά τους».
Σε ποιες περιοχές της Αθήνας υπάρχουν οι περισσότερες αποικίες γατών;
«Οι μεγαλύτερες αποικίες βρίσκονται στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε και κυρίως γύρω από την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους, στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι, στο Μεταξουργείο και στην Ομόνοια».
Πως μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σας και να στηρίξει το έργο σας;
«Μέσω του site μας, https://www.ninelivesgreece.com/, μέσω facebook https://www.facebook.com/ninelivesgreece/ ή μέσω email ([email protected] ).
Υπάρχουν παρά πολλοί τρόποι που μπορείτε να μας βοηθήσετε στο έργο μας, είτε ως εθελοντής, είτε υιοθετώντας ένα αδεσποτάκι, είτε μέσω δωρεάς».