Συναγερμός σήμανε στην διεθνή επιστημονική κοινότητα μετά τον εντοπισμό περιστατικών σοβαρής οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των έξι ετών.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για κρούσματα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ισπανία, Δανία και Ολλανδία. Εξάλλου, σχετικές ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.
Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί;
Η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες στις τάξεις των ειδικών καθώς θεωρείται παράξενη η παράλληλη εμφάνιση κρουσμάτων βαριάς παιδικής ηπατίτιδας απροσδιόριστης αιτιολογίας σε τόσες χώρες. Οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, όμως τα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν και μάλιστα σοβαρά. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.
Σημειώνεται πως δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να εμπλέκεται σε αυτές τις μυστηριώδεις περιπτώσεις και ο κορονοϊός.
Σε επικοινωνία μας με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας απροσδιόριστης αιτιολογίας στην Κύπρο.
“Παρόλο που περιγράφονται σε κάποιες χώρες άγνωστης αιτιολογίας οξεία ηπατίτιδα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες δεν είχαμε νοσηλεύσει στην Κύπρο μέχρι τώρα περιστατικό με οξεία ηπατίτιδα. Είναι κάτι που παρακολουθούμε, είμαστε και εμείς σε εγρήγορση. Η κυριότερη κλινική εικόνα αυτών των παιδιών δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων παιδιών με οξεία ηπατίτιδα”.
Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας
Τα κοινά συμπτώματα, σημείωσε, είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, ο ίκτερος, ο έντονος πόνος στην κοιλιά και ο αποχρωματισμός κοπράνων.
“Μπορεί να κάνουν πυρετό, ανορεξία, φαγούρα στο δέρμα και γενικά κακουχία. Είναι συμπτώματα που παρουσιάζουν και οι άλλες ηπατίτιδες. Για να παρατηρείται υπό μορφή περιστατικών σε διάφορες χώρες ενδεχομένως να ενοχοποιείται αιτιολογικός παράγοντας που είναι κάποιος ιός”, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί η συμμετοχή του ιού Covid-19 και εάν διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της αυτοάνοσης οξείας ηπατίτιδας.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Αναφερόμενος στις επιπλοκές της οξείας ηπατίτιδας ο Δρ. Αβραάμ είπε “Οι σοβαρές επιπλοκές με τη φλεγμονή του ήπατος του συκωτιού που είναι το κύριο “εργοστάσιο” παραγωγής διαφόρων ουσιών του ανθρώπου και μπορεί αν είναι πολύ σοβαρή η ηπατίτιδα μπορεί να κάνει ηπατική ανεπάρκεια και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Από ότι βλέπουμε στο φως της δημοσιότητας δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα θάνατος παιδιού από αυτή τη σοβαρή ηπατίτιδα παρόλο που κάποια παιδιά έχουν νοσήσει σοβαρά”.