Στα social media και συγκεκριμένα στη δημοφιλή εφαρμογή «Tik Tok» κόμπαζαν για τα… πλούτη τους τα μέλη της σπείρας διαρρηκτών που είχε ρημάξει δεκάδες σπίτια στον Ωρωπό και στις Αφίδνες
Μόνο που τα… πλούτη τους δεν προέρχονταν από την εργασία τους ή νόμιμες επιχειρήσεις αλλά από επιθέσεις σε σπίτια. Πρόκειται για τη σπείρα που «ξηλώθηκε» από το Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, το οποίο εξιχνίασε συνολικά 44 περιπτώσεις κλοπών, συνέλαβε έξι Ρομά και ταυτοποίησε ακόμα δύο.
Σε βίντεο-ντοκουμέντο αποκαλύπτεται ο τρόπος δράσης τους. Διαρρήκτες με μάσκες για τον κορονοϊό ξηλώνουν μπαλκονόπορτα σπιτιού και μπαίνουν σαν κύριοι στο εσωτερικό του. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αίσθηση προκαλεί η παρακάτω αναφορά για τη «διαφήμιση» της λείας τους: «Κατά διαστήματα και ιδίως μετά από κλοπές που καταγράφηκαν, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, αναρτούσαν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «ΤΙΚ ΤΟΚ» με κωδικοποιημένα και δυσεύρετα προφίλ χωρίς καμία σχέση με τα ονόματά τους, φωτογραφίες ή βίντεο με προσωπικές ή «οικογενειακές» στιγμές, προβαίνοντας σε επίδειξη της «λείας» τους με μεγάλα χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα, προφανώς προερχόμενα από τις έκνομες ενέργειές τους ή από το κέρδος που αποκόμιζαν από τη διάθεση των κλοπιμαίων και ιδίως των κοσμημάτων, κομπάζοντας για τα «κατορθώματά» του».
Η δράση τους ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν και οι αστυνομικοί παρατήρησαν ραγδαία αύξηση των κλοπών σε σπίτι στην περιοχή του Ωρωπού. Οι δράστες «άνοιγαν» τα σπίτια απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, όταν οι ένοικοι απουσίαζαν είτε για ψώνια είτε για διασκέδαση.
Αρχηγός φέρεται άτομο που παρότι άνεργος εμφανιζόταν να κάνει μεγάλη ζωή: «Από τη δραστηριότητα της ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως κατά τις «οικογενειακές» συνευρέσεις, αυτός απεικονίζεται σε περίοπτες θέσεις όπως λ.χ. στην κεφαλή του τραπεζιού, θέσεις αρμόζουσες σε αυτόν που ηγείται μιας ομάδας. Δεν έχει διαπιστωθεί να εργάζεται ούτε διαπιστώθηκε να έχει εύρωστο οικονομικό προφίλ – όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα μέλη – ωστόσο από την διακριτική του επιτήρηση και την παρακολούθηση της δραστηριότητάς του στα κοινωνικά δίκτυα φέρεται να διαβιεί μακράν υπεράνω των οικονομικών του δυνατοτήτων».
Οι επιθέσεις
Οι επιθέσεις της σπείρας ήταν δεκάδες. Σε μία περίπτωση δεν δίστασαν να αναρριχηθούν από τα κάγκελα αυλής στο μπαλκόνι διαμερίσματος στον Ωρωπό και να παραβιάσουν τη μπαλκονόπορτα. Στη συνέχεια, ξήλωσαν χρηματοκιβώτιο που ήταν βιδωμένο στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας και το πέταξαν από το μπαλκόνι στην αυλή. Το χρηματοκιβώτιο περιείχε κοσμήματα και πολύτιμους λίθους, αξίας 50.000 ευρώ. Ο γείτονες άκουσαν τη φασαρία, ωστόσο, οι διαρρήκτες πρόλαβαν να φορτώσουν το χρηματοκιβώτιο στο αυτοκίνητο και να εξαφανιστούν.
Σε άλλη περίπτωση εισέβαλαν σε σπίτι, ξήλωσαν και αφαίρεσαν το συναγερμό, παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα και αφού ερεύνησαν την κρεβατοκάμαρα, άρπαξαν δύο χρυσά δαχτυλίδια, δύο χρυσές χειροπέδες και ένα χρυσό σταυρό με την αλυσίδα του.
Στις 5 Μαρτίου 2022 έκαναν μία από τις τελευταίες τους επιθέσεις σε μονοκατοικία στις Αφίδνες. Εισέβαλαν στη μεζονέτα παραβιάζοντας το παράθυρο του μπάνιου στο ισόγειο. Κατόπιν, αφαίρεσαν χρυσαφικά και ακριβά ρολόγια, κινητά, χρυσαφικά, κάμερα, μουσικά όργανα και ακριβά ρούχα. Συνολικά τα κλοπιμαία είχαν αξία 45.500 ευρώ.
Μεγάλη ζημιά στον ιδιοκτήτη σπιτιού προκάλεσαν και όταν άρπαξαν 130 λίρες Αγγλίας, αξίας 40.000 ευρώ, ενώ σε μία από τις διαρρήξεις αφαίρεσαν και μία καραμπίνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα από τα λάθη που «πρόδωσε» την «έδρα» της σπείρας. Σε μία από τις διαρρήξεις αφαίρεσαν ένα κινητό, το οποίο απενεργοποίησαν με σχεδόν δύο μήνες καθυστέρηση. Το αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί να καταφέρουν να βρουν τις τοποθεσίες του κινητού, που ήταν στη θέση Σκλήρι Μαγούλας.