Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%


Πρόσφατα οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με 16% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε μια περίοδο 30 ετών. Μία μερίδα είναι μισό αβοκάντο, ή 80 γραμμάρια (g). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση ορισμένων τροφών που περιέχουν λίπος με αβοκάντο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας την ημέρα μαγιονέζας, μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 19-31% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δεν ανέφεραν ωστόσο καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού και της κατανάλωσης αβοκάντο. Αλλά, σημείωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας φυτικών ελαίων την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 45% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων κατά 5-6% από κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA) και την αντικατάσταση των SFA και trans-λιπαρών με μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λίπη για καλύτερη υγεία της καρδιάς. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε MUFA και πολυακόρεστα λίπη.

Μελέτες έχουν βρει ότι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ειδικά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου (CHD). «Τα […] αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα για τη συσχέτιση του αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Bhanu Gupta, MD, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ