Όταν τα αδέλφια έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, είναι ευκολότερο για τους γονείς να διατηρήσουν τον έλεγχο και τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι, αλλά είναι συχνά δυσκολότερο για τα παιδιά να δεθούν. Τα ενδιαφέροντα τους είναι διαφορετικά, είναι δύσκολο να έχουν κοινούς φίλους και ίσως να νιώθουν ενοχλημένα από την παρουσία του «άλλου» μέσα στο σπίτι. Είναι λογικό, λοιπόν, να μας απασχολεί με ποιον τρόπο θα τα βοηθήσουμε να δεθούν και να αποκτήσουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως η ποιοτική μεταξύ τους σχέση εξαρτάται σημαντικά από την δική μας συμπεριφορά. Η θετική μας στάση, η ισορροπίες που θα βάλουμε και η ανεξάντλητη αγάπη μας προς όλα τα παιδιά μας, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για μια όμορφη και αρμονική αδελφική σχέση.
Ενθαρρύνετε κοινές διασκεδαστικές δραστηριότητες
Τα αδέλφια που περνούν χρόνο σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν εξίσου, δένονται περισσότερο. Βρίσκουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, συνεργάζονται και διασκεδάζουν μαζί. Όταν, βέβαια, έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν είναι και τόσο εύκολο να εντοπίσετε την δραστηριότητα που θα ικανοποιεί και τους δύο. Ωστόσο, εάν δώσετε μεγάλη προσοχή στα ενδιαφέροντά τους, σίγουρα θα βρεθεί ένα κοινό πεδίο!
Θα μπορούσαν, για παράδειγμα να μαγειρέψουν κάτι μαζί μοιράζοντας έτσι τις αρμοδιότητες ώστε ο καθένας να κάνει αυτά που του επιτρέπει η ηλικία του. Εάν, πάλι, ο ένας θέλει να παίξει «supermarket» και ο άλλος «αστροναύτες», μπορείτε να ανοίξετε ένα supermarket στο… φεγγάρι!
Ορίστε αποκλειστικό χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά στην καθημερινή σας ρουτίνα
Ίσως ακούγεται παράταιρο, όμως ο χρόνος που περνάτε με κάθε παιδί ξεχωριστά είναι εξαιρετικά σημαντικός στο μεταξύ τους δέσιμο. Αφενός δομεί τον οικογενειακό χρόνο με αποτέλεσμα να ξέρουν από πριν πότε θα παίξουν μαζί σας και πότε με τα αδέλφια τους. Αφετέρου, δεν νιώθει κανένα από τα δύο πως σας στερείται, οπότε δεν καλλιεργείται η ζήλεια της αποκλειστικότητας που συνήθως δημιουργεί προβλήματα.
Ορίστε τον χρόνο που θα περνάτε με κάθε παιδί ξεχωριστά ανάλογα με το πρόγραμμά σας και προσπαθήστε να το απασχολείτε με όσα το ενδιαφέρουν. Έτσι δεν θα έχει απωθημένα και θα είναι πιο εύκολο και διασκεδαστικό να ασχοληθεί αργότερα με κάτι όχι και τόσο… δελεαστικό κάνοντας το χατίρι στο αδελφάκι του.
Μην επεμβαίνετε στους καβγάδες τους
Αυτό ισχύει για όλα τα αδέλφια ανεξάρτητα από την διαφορά της ηλικίας τους. Όταν η διαφορά είναι μεγάλη, όμως, η συγκεκριμένη συμβουλή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αφού δεν είναι εύκολο για ένα παιδί της τρίτης δημοτικού, για παράδειγμα, να βρει κοινά ενδιαφέροντα με ένα τρίχρονο. Ακόμα και η επικοινωνία τους είναι δύσκολη και άρα οι καβγάδες ίσως να είναι περισσότεροι.
Εάν αυτά τα δύο παιδιά φτάσουν στο σημείο να τσακωθούν για τον οπουδήποτε λόγο, προσπαθήστε να μην επέμβετε και να μην πάρετε θέση. Αφήστε τα εκφράσουν τον θυμό ή την στεναχώρια τους και να μάθουν να την διαχειρίζονται μόνα τους. Αρκεί, βέβαια, να είστε κάπου κοντά ώστε να είστε σίγουρες πως δεν θα κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα κανενός!
Συμπεριλάβετε στην ρουτίνα σας λόγια «αγάπης»
Η ώρα του ύπνου είναι ξεχωριστή για όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι η στιγμή που φεύγει όλη η ένταση της ημέρας, μιλάμε για τις ωραίες μας στιγμές και «ξορκίζουμε» τις δύσκολες και τις στενάχωρες. Εκτός από τις δικές σας βραδινές «ιεροτελεστίες» με τα παιδιά, εντάξτε στην καθημερινότητά σας κάποιες επιπλέον που θα αφορούν αποκλειστικά τα αδέλφια.
Μπορείτε, για παράδειγμα, να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να λένε κάθε βράδυ «καληνύχτα» και «σε αγαπώ» το ένα στο άλλο και να ανταλλάσσουν φιλιά και.. αγκαλίτσες. Ίσως το μεγαλύτερο να διαβάζει ένα παραμύθι στο μικρότερο, ή το μικρότερο να σκεπάζει το πιο μεγάλο. Μικρές, γλυκές συνήθειες που τα βοηθά να ξεχνούν όσα τους χωρίζουν και να εστιάζουν σ’ αυτά που τους ενώνουν.
Ενθαρρύνετε τα δύο αδέλφια να φροντίζουν το ένα το άλλο
Είναι σημαντικό για τα αδέλφια να γνωρίζουν πως ο ένας θα στηρίζει και θα φροντίζει τον άλλον για μια ολόκληρη ζωή. Είναι σημαντικό να συμμετέχει το μικρότερο στη ζωή του μεγαλύτερου και αντίστροφα. Είναι σημαντικό να αλληλοβοηθιούνται και να αλληλοσυμβουλεύονται.
Εάν, για παράδειγμα, ένα από τα δύο παιδιά τραυματιστεί σε κάποιο παιχνίδι, πείτε στο αδελφάκι του να φέρει τον πάγο, να του κρατάει το χέρι ή να περιποιηθεί το τραύμα του. Τέτοιες μικρές κινήσεις δημιουργούν το συναίσθημα της ασφάλειας μεταξύ τους και αντιλαμβάνονται πως, ακόμα κι αν τσακώνονται συχνά, υπάρχει μεταξύ τους ισχυρό δέσιμο.
Φτιάξτε το δικό σας οικογενειακό βιβλίο «Savoir Vivre»
Ξεκινήστε να γράφετε όλοι μαζί ένα βιβλίο με κανόνες ευγενείας που θα αφορούν μόνο την οικογένειά σας! Συζητήστε όλοι μαζί τι είναι ευγενικό και τι όχι, καταγράψτε το, ζωγραφίστε το και κάντε το βιβλίο.
Μερικοί κανόνες όπως «δεν μιλάω άσχημα στον αδελφό μου» ή «χτυπάω την πόρτα του δωματίου του πριν την ανοίξω», είναι σημαντικοί για την αρμονική συμβίωση μιας οικογένειας και με αυτόν τον τρόπο εντυπώνονται καλύτερα στο μυαλό και τις συνειδήσεις τους. Τελικά, ο σεβασμός και η καλή μεταξύ τους σχέση γίνεται τρόπος ζωής και διατηρείται για πάντα!