Ουκρανία: Μετά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης η Δύση θέλει να «ρίξει» τα προφίλ των επίσημων φορέων


Πόλεμος στην Ουκρανία: ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν απο τους κολοσσούς τεχνολογίας να «ρίξουν» τα «προφίλ» των ρωσικών κρατικών φορέων σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στο στόχαστρο λογαριασμοί πρεσβειών και υπουργείων, σε μία τακτική που για κάποιους απειλεί το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Δυτικοί νομοθέτες ζητούν από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «κατεβάσουν» τους επίσημους λογαριασμούς του ρωσικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων πρεσβειών, κυβερνητικών υπουργείων και πολιτικών ηγετών που αποτελούν όπως λένε μέρος της μηχανής προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ και της ΕΕ θέλουν πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ζητώντας ουσιαστικά τον περιορισμό των περισσότερων από 100 λογαριασμών που έχουν οι ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, καθώς και κυβερνητικών υπηρεσιών όπως το υπουργείο Άμυνας.

Αυτές οι ομάδες σύμφωνα με τη Δύση προωθούν ψευδείς αφηγήσεις, όπως ότι τα θύματα του βομβαρδισμού της Μαριούπολης δεν ήταν άμαχοι, η Ουκρανία υφίσταται «ναζιστικοποίηση» και η χώρα σχεδιάζει να εξαπολύσει βιοχημική επίθεση.

Η ΕΕ θέλει να καταργήσει λογαριασμούς του ρωσικού κράτους

«Το Κρεμλίνο έχει οπλίσει τις πληροφορίες», δήλωσε στους Financial Times η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια. «Καλούμε τις πλατφόρμες να εφαρμόσουν επιμελώς τις πολιτικές τους, αντανακλώντας ότι ένα ευρύ δίκτυο λογαριασμών ρωσικής πρεσβείας και υπουργείων ανήκει στο Κρεμλίνο και να λάβουν άμεσα μέτρα κατά του περιεχομένου που είναι αντίθετο με το νόμο ή τους όρους παροχής υπηρεσιών».

Οι πλατφόρμες Big Tech παρασύρονται όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο πληροφοριών γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεδομένου του ρόλου τους ως «φύλακες περιεχομένου» για δισεκατομμύρια χρήστες.

Το Facebook, το YouTube της Google και το TikTok, το οποίο ανήκει στη Μeta, ήταν μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν από αξιωματούχους της ΕΕ να μπλοκάρουν τα κρατικά υποστηριζόμενα μέσα ενημέρωσης Sputnik και Russia Today στο μπλοκ νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ οι εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για να ελέγξουν ή να μειώσουν την εμβέλεια ορισμένων περιεχόμενων.

Η Μόσχα κατηγορεί για λογοκρισία

Αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει κατηγορίες για λογοκρισία και διακρίσεις από τη Μόσχα, η οποία αντέδρασε απαγορεύοντας το Facebook και το Instagram για τους Ρώσους πολίτες και περιορίζοντας την πρόσβαση στο Twitter. Τη Δευτέρα, ένα ρωσικό δικαστήριο χαρακτήρισε τις δραστηριότητες του Facebook και του Instagram ως «εξτρεμιστικές», ενώ επιβεβαίωσε την απόφαση για την απαγόρευση των δύο πλατφορμών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τόσο το Twitter όσο και το Facebook αφαίρεσαν tweets που αναρτήθηκαν από τη ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που ισχυρίζονταν ότι η βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας ήταν σκηνοθετημένη, επικαλούμενοι παραβιάσεις των κανόνων τους που απαγορεύουν την άρνηση βίαιων γεγονότων.

Παρόμοιες αναρτήσεις αφαιρέθηκαν επίσης από άλλους λογαριασμούς πρεσβειών λίγο αργότερα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντισταθεί στην ευρεία κατάργηση επίσημων κρατικών λογαριασμών της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο.

«Δεν καταργούμε λογαριασμούς ακόμη και όταν διαφωνούμε με το περιεχόμενο που δημοσιεύουν — αλλά αναλαμβάνουμε δράση όταν παραβιάζουν τους κανόνες μας», δήλωσε ο Kevin McAlister, υπεύθυνος επικοινωνίας πολιτικής του Facebook. «Ο κόσμος αξίζει την ευκαιρία να ακούσει και να εξετάσει το περιεχόμενο των Ρώσων ηγετών αυτή τη στιγμή».

Πολλές από τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, έχουν μια πολιτική που καταργεί οποιονδήποτε λογαριασμό εάν έχει συγκεκριμένο αριθμό παραβιάσεων. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter επέλεξαν να απαγορεύσουν τους λογαριασμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων και υποκίνηση βίας στον απόηχο των ταραχών στο Καπιτώλιο.

Κάποιοι ζητούν να διαγραφούν οριστικά οι επίσημοι ρωσικοί λογαριασμοί από τις πλατφόρμες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Δημοκρατικός βουλευτής Eric Swalwell στο Twitter προέτρεψε τους ακολούθους του να κοινοποιήσουν το tweet του καλώντας η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να «απαγορεύει τη χώρα που σκοτώνει βρέφη από την πλατφόρμα της», συγκεντρώνοντας σχεδόν 10.000 likes και retweets.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Thom Tillis μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο από ένα tweet του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος του πλάνα του πολέμου στην Ουκρανία είναι «πλαστές μαζικής παραγωγής»

Η Γιούροβα είπε ότι η ΕΕ θέλει να «ενισχύει» τον κώδικα πρακτικής της για την παραπληροφόρηση «επειγόντως», προσθέτοντας: «Οι τεχνολογικές πλατφόρμες πρέπει να είναι υπεύθυνες και να γίνουν πιο διαφανείς σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους εποπτεύουν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο».

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν την πρόκληση να ελέγξουν μια έκρηξη προπαγάνδας εν καιρώ πολέμου στις εφαρμογές τους, ενώ παλεύουν με το πως θα εξισορροπήσουν το ήθος της ελευθερίας του λόγου με την ασφάλεια των χρηστών και τις κυβερνητικές απαιτήσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει έναν επίσημο λογαριασμό, αν και χρησιμοποιείται με φειδώ. Ωστόσο, η Ρωσία έχει περίπου 120 πρεσβείες και πρεσβευτές που έχουν δημοσιεύσει σχετικά με την Ουκρανία φέτος, σύμφωνα με έρευνα από την ομάδα ανάλυσης δεδομένων Omelas. Σχεδόν το 70% των αναρτήσεων είναι σε άλλες γλώσσες εκτός από τα ρωσικά, κυρίως στα αγγλικά ακολουθούμενα από τα ισπανικά και μετά τα γαλλικά.

Ο Mιχαίλο Φεντόροφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι υπέγραψε μια επιστολή στη Meta και στο Twitter ζητώντας τους «να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική προπαγάνδα στις πλατφόρμες τους». Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ εξετάζουν τώρα τρόπους ενίσχυσης του επερχόμενου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, με στόχο την αύξηση της ευθύνης των μεγάλων πλατφορμών όσον αφορά την αστυνόμευση του Διαδικτύου.

«Η Δύση χρησιμοποιεί αυταρχικά εργαλεία»

Η ΕΕ εξετάζει επίσης εάν μπορεί να αναγκάσει τις πλατφόρμες να αποκαλύπτουν γρήγορα πώς διανέμεται το περιεχόμενο σε περίπτωση «επείγουσας ανάγκης», όπως η εισβολή στην Ουκρανία. Κάποιοι κατηγορούν τη Δύση οτι χρησιμοποιεί παρόμοια εργαλεία που χρησιμοποιούνται από αυταρχικά καθεστώτα για την αντιμετώπιση της πολεμικής προπαγάνδας.

«Είναι πολύ σημαντικό καθώς προχωρά αυτός ο πόλεμος και τον πλαισιώνουμε ως μάχη μεταξύ ανοιχτών και κλειστών κοινωνιών να μην υιοθετούμε τις τακτικές των κλειστών κοινωνιών σε ιδέες που θεωρούμε δυσάρεστες» λέει ο Ben Dubow, ιδρυτής της Omelas

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ