Στο τραπέζι της κουζίνας βάζουμε συνήθως τα αγαπημένα μας φρούτα, λαχανικά και ό,τι δεν χωράει στο ψυγείο. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούμε βέβαια είναι πως δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύουμε μερικά συγκεκριμένα τρόφιμα το ένα κοντά στο άλλο. Ο λόγος είναι το αιθυλένιο που δημιουργείται, το οποίο μπορεί να καταστρέψει πλήρως τα τρόφιμα και να τα κάνει ακατάλληλα για κατανάλωση.
Το αιθυλένιο παράγεται σχεδόν από όλα τα φρούτα κατά τη διαδικασία της αναπνοής τους (σε διαφορετικές ποσότητες όμως) και αποτελεί μια φυσιολογική ουσία (συχνά χαρακτηρίζεται σαν ορμόνη) που επηρεάζει και επιταχύνει την ωρίμανση τους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κλιμακτηριακών φρούτων είναι η έντονη αναπνοή κατά την ωρίμανσή τους καθώς και η παραγωγή του αιθυλενίου κατά 1000 φορές περισσότερο από τα μη- κλημακτηριακά φρούτα.
Φρούτα με υψηλή παραγωγή αιθυλενίου είναι: τα μήλα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, οι μπανάνες. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε να βάζουμε μαζί ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα (όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά) με φρούτα που παράγουν αιθυλένιο.
Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν χρειάζεται να βάζεις στο ψυγείο
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να αποθηκεύεις κοντά σε άλλα
- 1) Μήλα
Τα μήλα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παραγωγούς αιθυλενίου, επομένως κράτησέ τα μακριά από τα άλλα φρούτα. Τα μήλα διαρκούν τρεις εβδομάδες στο ντουλάπι, 4 με 6 εβδομάδες στο ψυγείο ή 8 μήνες στην κατάψυξη. - 2) Αβοκάντο
Τα αβοκάντο δεν ωριμάζουν στο δέντρο, γι’ αυτό το να βρεις το τέλειο αβοκάντο είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Η παραγωγή αιθυλενίου συμβαίνει μετά την απομάκρυνση του αβοκάντο από το δέντρο και αυξάνεται καθώς το αβοκάντο συνεχίζει να ωριμάζει. Απόφυγε να το τοποθετείς κοντά σε άλλα φρούτα τόσο εντός αλλά και εκτός ψυγείου. - 3) Mπανάνες
Το αιθυλένιο στη μπανάνα απελευθερώνεται από το στέλεχος γι’ αυτό μπορείς να διατηρήσεις τις μπανάνες φρέσκες τυλίγοντάς τες με πλαστική μεμβράνη. Η παραγωγή αιθυλενίου γίνεται γρήγορα και είναι σημαντικό οι μπανάνες να έχουν μικρή έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα, προκειμένου να καθυστερήσει η απελευθέρωσή του. - 4) Αχλάδια
Τα αχλάδια ωριμάζουν πιο γρήγορα όταν εκτεθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Εάν θέλεις η ωρίμανση του αχλαδιού να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η τοποθέτησή του σε πιο κρύο περιβάλλον θα μειώσει την παραγωγή αιθυλενίου. - 5) Ροδάκινα και δαμάσκηνα
Τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα έχουν την ίδια διάρκεια ζωής με ένα αχλάδι: 1 έως 2 ημέρες μόλις ωριμάσουν στο ντουλάπι, 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο ή 2 μήνες στην κατάψυξη.