Ρωσία: Η Πολωνία -ως προπύργιο του ΝΑΤΟ- θα πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που ξεκίνησε στην Ουκρανία η Μόσχα, θεωρεί η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση. Δεν αποκλείουν μάλιστα ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθούν τα συμφέροντα της χώρας τους
Την Πολωνία «βλέπει» ως μεγαλύτερη απειλή για την Ρωσία το 75% των Ρώσων και προκρίνει «στρατιωτική δράση» ακόμα και με πυρηνικά, αν χρειαστεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Μόσχα και άλλες πέντε πόλεις της χώρας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, το 75,5% των Ρώσων θεωρούν οτι μετά την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» ο επόμενος στόχος πρέπει να είναι η Πολωνία για να προστατεύσει η Ρωσία τα νόμιμα συμφέροντά της
Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 40,3% θεωρεί αποδεκτή μια πυρηνική επίθεση «με περιορισμένο τρόπο» και το 34,3% υποστηρίζει σε κάποιο βαθμό μια τέτοια πιθανή απόφαση των ρωσικών αρχών. Μόνο το 25,5% των Ρώσων έχει κατηγορηματικά αρνητική στάση απέναντι στη χρήση πυρηνικών όπλων.
H σφυγμομέτρηση της Active Group λένε οι αναλυτές μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό εργαλείο του Κρεμλίνου ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, δείχνει όμως την πρόθεση της ρωσικής ηγεσίας να προχωρήσει -αν κριθεί αναγκαίο- σε χρήση πυρηνικών όπλων και να επεκτείνει την επιχείρηση προς χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Οι χώρες που, σύμφωνα με την έρευνα, «απειλούν τη Ρωσία λόγω της συμμετοχής στους στο ΝΑΤΟ» είναι η Πολωνία όπως απάντησε το 75,5% των ερωτηθέντων, οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία (41%), η Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία (39, 6%), η Γεωργία (32,4%) και η Μολδαβία (28.8%)
Στην ερώτηση «ποιες χώρες θεωρείτε οτι είναι υπεύθυνες για την υποστήριξη του ναζισμού στην Ουκρανία», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν το ΝΑΤΟ γενικά (54,1%), η ΕΕ (43,8), οι ΗΠΑ (38,4) και ακολουθεί η Πολωνία (27%) και οι χώρες που ήταν μέλη της Σοβιετικής Ένωσης (16,2%)
«Η κοινή εντύπωση όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι ότι οι Ρώσοι που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην δημοσκόπηση, είναι επιθετικοί όχι μόνο προς την Ουκρανία, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι ερωτηθέντες είτε αρνούνται να μιλήσουν μόλις μάθουν το θέμα της συνέντευξης είτε δηλώνουν ετοιμότητα να υποστηρίξουν και να εγκρίνουν περαιτέρω ρωσικές παρεμβάσεις σε άλλη χώρα», δήλωσε ο Andrey Eremenko, ιδρυτής τηςεταιρείας Active Group.
Στη φορτισμένη συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα μπαίνει και η Κίνα: «Το ΝΑΤΟ δεν έπρεπε ούτε πρέπει να επεκταθεί προς τα ανατολικά για να μην στριμώξει μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία» δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Le Yucheng.