Στην περίπτωση που το φυσικό αέριο έρθει από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο, η “τδβκ” σίγουρα θα εμπλακεί επειδή ένας τέτοιος αγωγός σίγουρα θα περάσει από τη θαλάσσια δικαιοδοσία της”, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” ο Ερσίν Τατάρ είπε το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά την αναζήτηση της Ευρώπης για εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο, “πρέπει να περάσει από τη θαλάσσια δικαιοδοσία της τδβκ” και ότι “η κατάσταση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στο καθεστώς της βόρειας Κύπρου”. Υποστήριξε ότι το πρότζεκτ για την ανατολική Μεσόγειο παρέμεινε εντελώς στο ράφι. “Εάν πρόκειται να μεταφερθεί φυσικό αέριο στην ΕΕ από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και περιοχή, το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο εύκολο να έρθει από την Κύπρο. Η Κύπρος από την Τουρκία είναι 65 χλμ. Μια τέτοια διαδρομή φυσικού αερίου αναπόφευκτα θα μας φέρει αναγνώριση του καθεστώτος, είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, γιατί μπορεί να μην το αναγνωρίζουν, αλλά η Δημοκρατία της Τουρκίας το αναγνωρίζει. Μια τέτοια διαδρομή θα περάσει σίγουρα από τη θαλάσσια δικαιοδοσία της τδβκ”, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.
Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “θα ήταν καλύτερα η εν λόγω ενεργειακή διαδρομή να περάσει από ακρωτήρι της Καρπασίας, καθώς θα φέρει νέες επενδύσεις εκεί”, προσθέτοντας ότι “ακόμη και αν δεν περάσει από την Καρπασία, η τδβκ θα εμπλακεί οπωσδήποτε σε αυτή την επιχείρηση”.
”Ακόμα κι αν περάσει από τη θάλασσα, θα περάσει από τη θαλάσσια δικαιοδοσία της τδβκ. Πρώτα ο Αλλάχ θα είμαστε σε αυτή την επιχείρηση”, είπε ο Ερσίν Τατάρ.
Για την αναφορά του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε “τδβκ’”, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “ο Λαβρόφ μίλησε για τη Βόρεια Κύπρο για να εξηγήσει το ζήτημα της Ουκρανίας ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Κάνει μια σύγκριση με την αναγνώριση δύο αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ότι υπάρχει και η τδβκ εκεί. Λέει ότι ο κόσμος το έχει αποδεχθεί, ίσως να μην την αναγνωρίζει, αλλά υπάρχει μια αλήθεια εκεί. Από την άλλη, σε σύγκριση με το θέμα τους στην Ουκρανία, η θέση μας στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρότερη”.
Γιατί, συνέχισε, “εμείς, ο τ/κ λαός, είμαστε οι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δείχνουν και οι διεθνείς συμφωνίες. Η Τουρκία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος σε όλες τις συζητήσεις από το 1955 έως το 1960, γιατί έχει το δικαίωμα λόγω της Συνθήκης της Λωζάνης. Με άλλα λόγια, η περίπτωσή μας σε σχέση με τη Ρωσία είναι διαφορετική. Στην περίπτωσή μας, η Τουρκία βασίζεται εξ ολοκλήρου στο διεθνές δίκαιο, έκανε κίνηση στην Κύπρο και παρενέβη. Δεν υπάρχουν λοιπόν δύο όμοια γεγονότα. Η κατάστασή μας είναι πολύ πιο νόμιμη και υγιής”.
Ισχυρισμοί για διπλό παιχνίδι Ε/κ
Για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε “όταν η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις, (η Κυπριακή Δημοκρατία) ως κράτος μέλος, έπρεπε να συμμετάσχει στις κυρώσεις. Παίζουν όμως διπλό παιχνίδι γιατί έχουν εξαιρετικούς δεσμούς με τους Ρώσους. Αλλά η κύρια δύναμη σε αυτή την περιοχή είναι η Τουρκία. Η καλή διαχείριση αυτής της διαδικασίας από την Τουρκία, η στάση και η θέση της, φέρνοντας το θέμα στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, μέχρι τη διαμεσολάβηση, έφερε μεγάλη ισχύ και κύρος στην Τουρκία”.
Υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία για λύση του Κυπριακού είναι επειδή οι Ε/κ εξακολουθούν να εργάζονται για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. “Επομένως εμείς πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα πολιτική. Η θέση μας για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο είναι σωστή… Μόνο έτσι μπορούμε να ισορροπήσουμε τη ζυγαριά… Ό,τι και να πει η διεθνής κοινότητα, δεν θα παρατήσουμε το κράτος μας, δεν θα γίνουμε μπάλωμα σε μια Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία”, υποστήριξε.
Δεν τον συναντά κανείς, λέει
Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “η πολιτική των δύο κρατών ήταν πάντα στόχος μας, είμαστε χαρούμενοι από αυτή την άποψη… Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο, είμαι απογοητευμένος. Μια ομάδα χωρών που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα συναντώνται καθημερινά με τον Αναστασιάδη. Είμαι και εκλεγμένος αρχηγός του τουρκοκυπριακού λαού, δεν συναντιούνται μαζί μου. Αυτό είναι επίσης προσβολή για τον τουρκοκυπριακό λαό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον (Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις Ζοζέπ) Μπορέλ, συναντήστε τον κ. Τατάρ, αλλά δεν με συνάντησε. Λέει, αν θέλεις να μου μιλήσεις, θα πεις το πρόβλημά σου στον Αναστασιάδη και εκείνος θα μου πει. Τέτοια αδικία γίνεται”, είπε ο Ερσίν Τατάρ.
Πηγή: ΚΥΠΕ