Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα και απολογούνται όταν δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν. Συγγνώμη για το ένα, με συγχωρείς για το άλλο… ακόμη κι όταν δε φταις; Πώς θα σταματήσεις ν’ απολογείσαι όταν δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις;
Έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες τείνουν να απολογούνται περισσότερο από τους άνδρες γιατί στο υποσυνείδητό τους νιώθουν την πίεση της κοινωνίας να είναι πιο ευγενικές και να τα καταφέρνουν όλα. Αν απολογείσαι όταν δεν υπάρχει λόγος, τότε κάνει κακό στον εαυτό σου.
Η απολογία μπορεί να σου γίνει και… συνήθεια. Γιατί ένας άνθρωπος τείνει να απολογείται συνέχεια και σίγουρα περισσότερο από άλλους; Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι αγχώδεις και δεν μπορούν να διαχειριστούν μια κατάσταση έντασης, δεν ξέρουν πως να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.
Πολλοί ψυχολόγοι εξηγούν πως αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται για το τι θα συμβεί αν δεν απολογηθούν.
Απ΄την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που λένε συγγνώμη επειδή απλώς θέλουν να είναι ευγενικοί, ακόμη κι αν μερικές φορές δεν είναι απαραίτητο. Το σίγουρο είναι πως όταν απολογείσαι συνέχεια, οι άλλοι γύρω σου σε θεωρούν πως είσαι ένα άτομο με ανασφάλειες και γι΄αυτό θεωρούν πως μπορούν να σε διαχειριστούν πιο εύκολα, ενώ δεν τους εμπνέει και εμπιστοσύνη.
Γιατί πρέπει να σταματήσεις να απολογείσαι συνέχεια για όλα;
Όταν ζητάς μονίμως συγγνώμη χάνει και λίγο το νόημά της η λέξη. Παράλληλα, φαίνεται πως τα κάνεις όλα λάθος ενώ αυτό μπορεί να μην ισχύει στην πραγματικότητα.
Πότε πρέπει να σταματήσεις να ζητάς συγγνώμη; Όταν πραγματικά δεν το εννοείς. Όταν δεν υπάρχει λόγος να το πεις επειδή δεν έκανες κάποιο λάθος, δεν είπες κάτι που δεν έπρεπε να πεις, δεν έπεσες εσύ πάνω στον άλλο στο διάδρομο αλλά αυτός ερχόταν με φόρα.
Ναι από το πιο ανούσιο μέχρι το πιο σημαντικό, δεν είναι ανάγκη να το κάνεις!
Κάθε φορά που ζητάς συγγνώμη από κάποιον ή για κάτι δώσε προσοχή στο λόγο για τον οποίο το κάνεις. Υπάρχει πραγματικά λόγος να ζητήσεις συγγνώμη; Αν όχι, προσπάθησε να διορθώσεις αυτή τη συμπεριφορά.