Όλα ξεκινούν από την ενήλικη συμπεριφορά που είναι αυστηρή ως προς την εικόνα ενός σώματος. Γονείς που παθαίνουν εμμονή με δίαιτες και μακιγιάζ αλλά και παιχνίδια μόδας μέσω ίντερνετ που στοχεύουν σε αρκετά μικρά κορίτσια.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από φιλανθρωπική οργάνωση παιδικής φροντίδας, η ηλικία ανησυχίας για το σώμα ξεκινά στα 3 και όχι στην αρχή της εφηβείας. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι ο ‘βομβαρδισμός’ προτύπων εμφάνισης και αυτά όλο και χειροτερεύουν από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, Για παράδειγμα, οι χαρακτήρες που είναι κακοί, τεμπέληδες ή χαζοί έχουν συνήθως μεγάλη μύτη ή παραπάνω κιλά. Αντιθέτως, οι πολύ λεπτές γυναίκες και οι μυώδεις άντρες δεν είναι μόνο γοητευτικοί και πετυχημένοι, αλλά έχουν και περισσότερα προτερήματα στη συμπεριφορά τους.
Συνεπώς, η έρευνα δείχνει ότι πάνω από τα μισά κορίτσια έχουν κακή αυτοεικόνα του σώματος, γεγονός που οδηγεί στο να μην παίζουν με φίλους. Αυτό ισχύει και για τα αγόρια αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Και φυσικά όλα αυτά οδηγούν πολύ εύκολα στις διατροφικές διαταραχές, στη μηδενική άσκηση, στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, στο άγχος, ακόμα και την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον Dr. Diedrichs, αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν ξεπερνιέται από μόνη της. Ήρθε η ώρα να πάψει η σύγκριση με τους άλλους για το ποιος είναι καλύτερος, καθώς και ο ψυχολογικός εκφοβισμός με βάση τα πρότυπα που θέτει η κοινωνία.