Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες – Τι ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το στοίχημα Μακρόν και οι «δυσκίνητοι» Ευρωπαίοι.
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συναντώνται στις Βερσαλλίες, για να συζητήσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την προσπάθεια του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ και τρόπους να καταστήσουν την Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη από παγκόσμιους προμηθευτές ενέργειας.
Αναδυόμενοι από την πανδημία του COVID-19, η οποία πρόσθεσε μεγάλο δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις είχαν σχεδιάσει να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη για να διατηρήσουν τις οικονομίες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του lockdown.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να ξανασκεφτεί αυτή την προσέγγιση λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
Ορισμένες χώρες, με κύριο εκφραστή τη Γαλλία, προωθούν την ιδέα ενός «ευρωομολόγου», δηλαδή νέου κοινού χρέους της ΕΕ που θα εκδίδεται από κοινού για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της μετατόπισης από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο ανάκαμψης, περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, που το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει πολλές από τις προκλήσεις.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι βασικές για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Μόνο 74 δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ταμείο της ΕΕ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια. «Έχουμε άλλα μέσα (εκτός από νέο κοινό χρέος), ας τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των 27 έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα. «Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να κεφαλαιοποιήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», ανέφεραν.
Μητσοτάκης: Να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας σημειώνοντας ότι προχθές έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν μια επιστολή, με την οποία ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Πρέπει να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγρότες από αυξομειώσεις στις τιμές που δεν υπαγορεύονται από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά από κερδοσκοπικά παιχνίδια», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. «Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτικής της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία αποτέλεσαν τη βίαιη ενηλικίωση της ηπείρου μας», ανέφερε.
Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη
«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» να γίνουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα σε πόλεμο, για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.