Κολύμβηση: Τα οφέλη της στην εμμηνόπαυση [vid]


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσετε νωρίτερα τα μπάνια ή να μην τα σταματήσετε με το τέλος του καλοκαιριού. Τα οφέλη της κολύμβησης περιλαμβάνουν τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της υγείας του ήπατος και της λεμφικής υγείας καθώς περνάτε στην μετεμμηνόπαυση. Η κολύμβηση είναι μια ρυθμική, δυναμική μορφή άσκησης αντοχής που ενεργοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στις ασκήσεις στη στεριά, όταν τα οστά και οι μύες σας πονούν. Είτε είστε δυνή κολυμβήτρια είτε όχι, εάν είστε στην εμμηνόπαυση ή μετά, το να ξεκινήσετε κολύμπι είναι ένα δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας.

Η κολύμβηση είναι μία άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, χαμηλού κόστους και στη χώρα μας η θάλασσα ή κάποιο άλλο φυσικό σώμα νερού είναι εύκολα προσβάσιμη σχεδόν από παντού. Και ναι, ενώ απαιτεί κάποιο συντονισμό και δεξιότητες για να επιτευχθεί μια ένταση που βελτιώνει την καρδιακή υγεία, ακόμα κι αν δεν είστε δεινή κολυμβήτρια, υπάρχουν σημαντικά οφέλη που αποκομίζετε, κάθε φορά που κάνετε μία βουτιά στο κρύο νερό. Μεταξύ αυτών, η βελτίωση της υγείας και της κινητικότητας των αρθρώσεων. Έτσι, εάν νιώθετε τα γόνατα και τους αστραγάλους σας δύσκαμπτους, μια βουτιά θα σας βοηθήσει. Οι δυνάμεις συμπίεσης στους μύες και τις αρθρώσεις είναι μικρότερες όταν κολυμπάμε σε σύγκριση με όταν τρέχουμε ή κάνουμε ποδήλατο.

Ωστόσο τα οφέλη της κολύμβησης όταν βρισκόμαστε στην εμμηνόπαυση και μετά δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους μύες και τις αρθρώσεις μας, αλλά περιλαμβάνουν την αρτηριακή πίεση και το λεμφικό μας σύστημα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των γυναικών καθώς μεγαλώνουν. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ποδηλασία και το περπάτημα και λιγότερο στην κολύμβηση ως επικουρική θεραπεία. Ωστόσο, σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, η τακτική κολύμβηση προσφέρει οφέλη για την καρδιακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της «καλής» χοληστερόλης HDL σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η κολύμβηση μειώνει την αγγειακή ακαμψία που εμφανίζεται καθώς χάνουμε οιστρογόνα στην εμμηνόπαυση.

Την ίδια ώρα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση έξω στο κρύο και η μείωση της θερμοκρασίας μας μόνο κατά 1-2 βαθμούς, διεγείρει την ανάπτυξη υγιούς καφέ λίπους. Αυτό το είδος λίπους είναι μεταβολικά ενεργό επειδή είναι πλούσιο σε μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδριά σας είναι η «ενεργειακή δύναμη του κυττάρου σας» όπου το οξυγόνο και τα λίπη και η γλυκόζη μετατρέπονται σε ενέργεια. Όσο περισσότερα μιτοχόνδρια έχουμε, τόσο περισσότερη ενέργεια έχουμε και τόσο περισσότερο λίπος ‘καίμε’. Εάν τα μιτοχόνδριά μας δεν λειτουργούν πολύ καλά, τότε ούτε εμείς λειτουργούμε πολύ καλά. Νιώθουμε κουρασμένοι και πονάμε.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ