Κολοσσοί πολυτελείας ενώθηκαν με άλλες μεγάλες εταιρείες και αναστέλλουν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Οίκοι μόδας όπως οι LVMH, Hermes, Kering και Chanel αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά τα καταστήματά τους στη Ρωσία, δήλωσαν οι εταιρείες την Παρασκευή (4/3). Προηγήθηκαν εκκλήσεις απο ουκρανικά καταστήματα υψηλής ποιότητας να αναλάβουν δράση, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
Οι κολοσσοί πολυτελείας έχουν μείνει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό εκτός των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα και η εκπλήρωση παραγγελιών στην περιοχή είναι πιο δύσκολη, μετά τα μέτρα που εισήγαγαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Η Hermes, η κατασκευάστρια της εμβληματικής Birkin και ο ελβετικός ιδιοκτήτης των Cartier Richemont ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Η LVMH, η οποία κατέχει μάρκες όπως Christian Dior, Givenchy και Bulgari μεταξύ άλλων, θα κλείσει τις 124 μπουτίκ της στη χώρα από αύριο Κυριακή (6/3).
Η Chanel, ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn: «Δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών μας για την τρέχουσα κατάσταση, την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα στη λειτουργία, η Chanel αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία».
Η Kering, των Gucci και Saint Laurent, έχει δύο καταστήματα στη Ρωσία, μαζί με 180 υπαλλήλους στη χώρα. Η γαλλική εταιρεία είπε ότι η απόφασή της οφείλεται στις «εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη».
Η συντονισμένη δράση σημειώνεται μετά τη δήλωση από στέλεχος ενός πολυτελούς ουκρανικού πολυκαταστήματος στο BBC ότι οι εταιρείες υψηλού επιπέδου πρέπει «να επιλέξουν την ανθρωπιά έναντι του νομισματικού κέρδους».
Η Mαρούσια Κοβάλ, διευθύντρια μάρκετινγκ στο Tsum Kyiv, επεσήμανε ότι ορισμένες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν, αλλά δεν σχολίασε εάν θα σταματήσουν να πωλούν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Οι οίκοι μόδας πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία, είπε. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας «δεν θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τον πόλεμο» πρόσθεσε.
Ο οίκος μόδας Prada δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια από το BBC News σχετικά με το εάν θα σταματήσει να πουλά τα προϊόντα του στη Ρωσία. Σε μια ανάρτηση στο Instagram νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν πηγή μεγάλης ανησυχίας
Αμέτρητες άλλες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια αποχώρησης από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Τζόρτζιο Αρμάνι δεν έχει πει εάν σκοπεύει να σταματήσει τις πωλήσεις του στη Ρωσία, αλλά ο κ. Αρμάνι είπε ότι είπε στην ομάδα του να μην παίζει μουσική στην πρόσφατη επίδειξη μόδας του στο Παρίσι για να “επικοινωνήσει ότι δεν γιορτάζουμε εδώ”.
Το πολυκατάστημα Tsum Kyiv, όπως και άλλα καταστήματα λιανικής στην αγορά της Ουκρανίας κλείνει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν στην πρωτεύουσα. Η Κοβάλ είπε ότι ήθελε να δει τη βιομηχανία της μόδας και της πολυτέλειας «να αντιδρά αμέσως επιβάλλοντας κυρώσεις σε ρωσικά εμπορικά σήματα, καταστήματα και λιανοπωλητές».
Ενώ οι εύποροι Ρώσοι είναι ένθερμοι καταναλωτές προϊόντων πολυτελείας, οι αναλυτές λένε ότι το ποσοστό των πωλήσεων πολυτελείας που δημιουργείται στη Ρωσία είναι μικρό σε σύγκριση με τις βασικές αγορές του κλάδου – την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλυτές της Bernstein Research λένε ότι η μόδα πολυτελείας στη Ρωσία αποτελεί περίπου το 2% των παγκόσμιων εσόδων για τις περισσότερες εταιρείες.
Ο καθηγητής Etel Solingen από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είπε στο BBC News ότι οι στοχευμένες κυρώσεις σε είδη πολυτελείας ενδέχεται να στοχεύουν εκείνους που συνδέονται στενά με τα ανώτερα επίπεδα εξουσίας στη Ρωσία.
Πηγή: ΒΒC
Διαβάστε Επίσης:
Κύπρος: Eμβολιασμοί Ουκρανών προσφύγων – Αποστολή φαρμάκων στην Ουκρανία
«Η πόλη μου βομβαρδίζεται, αλλά η μαμά μου στη Ρωσία δεν με πιστεύει»
Πόλεμος Ουκρανία: Σενάρια για τρίτο κύκλο συνομιλιών το Σαββατοκύριακο – Οι εξελίξεις στο Live Blog