Για ορισμένους το να βρίσκονται στη θάλασσα είναι ένα είδος κάθαρσης. Και όχι, δεν μιλάμε μόνο για το πώς το αλμυρό νερό φαίνεται να καθαρίζει με μαγικό τρόπο το δέρμα και τα ιγμόρειά μας. Κάτι σχετικό με την απεραντοσύνη της μας κάνει να νιώθουμε “μικροί” και βάζει τα πράγματα φυσικά στη θέση τους. Δεν είναι περίεργο ότι οι περισσότεροι σκέφτονται την θάλασσα, όταν πλησιάζουν οι διακοπές. «Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό και το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό—δύο γεγονότα που απεικονίζουν τις κρίσιμες σχέσεις μεταξύ του νερού, της υγείας και των οικοσυστημάτων», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το BlueHealth Project, μια τετραετής ερευνητική πρωτοβουλία προσπάθησε να κατανοήσει αυτή τη σχέση μεταξύ νερού και ευεξίας. Με επικεφαλής τον Matthew White, μια ομάδα ερευνητών ασχολήθηκε με αυτό το φαινόμενο—ερεύνοντας πάνω από 18.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Τα ευρήματά τους υποστήριξαν τη σχέση ανάμεσα στο νερό και την ευτυχία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι απλά το περπάτημα σε έναν μπλε χώρο (όπου φαίνεται το νερό) για 20 λεπτά την ημέρα αύξησε αμέσως τη διάθεση, σε σύγκριση με το περπάτημα σε ένα πιο αστικό περιβάλλον. Για εκείνους που μπορεί να μην μπορούν να βγουν έξω λόγω υγείας ή κινητικότητας, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση της ατμόσφαιρας των ωκεανών στην τηλεόραση μείωσε την πλήξη και ακόμη και τον υποτονικό πόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων ιατρικών θεραπειών.
Καθώς η αστικοποίηση μεγαλώνει, αυξάνονται και οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι που ζουν σε πολυκατοικημένες περιοχές είναι πιο επιρρεπείς σε χρόνιες ασθένειες (λόγω έλλειψης σωματικής δραστηριότητας) και επισφαλούς ψυχικής υγείας. Για να μην αναφέρουμε ότι η αστική εξάπλωση έχει επίσης δυσάρεστες επιπτώσεις στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της έλλειψης πρόσβασης σε υγιεινό πόσιμο νερό. Η BlueHealth πιστεύει ότι η εφαρμογή μίας μπλε υποδομής (προσβάσιμα υδάτινα τοπία) στον σχεδιασμό της πόλης θα μπορούσε να είναι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ο μπλε χώρος στις αστικές περιοχές μπορεί να βοηθήσει στην παροχή περισσότερων ευκαιριών για κοινωνική σύνδεση και σωματική δραστηριότητα που, με τη σειρά τους, συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Το έργο παρέχει επίσης πόρους για να βοηθήσει στην υλοποίηση μπλε χώρων στον αστικό σχεδιασμό.
Επιπλέον, το να είμαστε κοντά στο νερό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε και περισσότερο. Έχουν βρεθεί συσχετισμοί μεταξύ της ζωής κοντά στο νερό και του προσδόκιμου ζωής. Μια μελέτη παρακολούθησε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στον Καναδά και βρήκε σημαντικά μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας σε όσους ζουν σε απόσταση 250 μέτρων από το νερό – επισημαίνοντας επίσης πιθανές προστατευτικές επιδράσεις έναντι εγκεφαλικού και αναπνευστικών θανάτων (ειδικά σε γυναίκες και ηλικιωμένους).
Ακολουθεί βίντεο: