Πόλεμος στην Ουκρανία: Την ώρα που η ρωσική επέλαση στο ουκρανικό έδαφος συνεχίζεται, το Κίεβο ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ακόμα αεροσκάφους
Το σφυροκόπημα συνεχίζεται στην Ουκρανία με την Ρωσία να μην σταματά τις επιχειρήσεις, ωστόσο το Κίεβο προσπαθεί να αμυνθεί με κάθε τρόπο.
Έτσι, μετά από την ανακοίνωση κατάρριψης πέντε αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, έκανε γνωστό πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να καταρρίψουν ακόμη ένα αεροπλάνο.
Πρόκειται για πολεμικό αεροσκάφος στην περιοχή του Kramatorsk ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί.
Σε ποιες πόλεις γίνονται επιχειρήσεις
Χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Anadolou επιβεβαιώνει αυτό που έχει γίνει γνωστό από το πρωί της Πέμπτης, ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία από κάθε πλευρά.
Όπως αναφέρει το Anadolou, το Κίεβο, το Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, το Μικολαΐβ, η Οδησσός έχουν δεχθεί επίθεση.
Die Welt για Ουκρανία: «Ο Πούτιν θέλει να επιστρέψει στη χρυσή εποχή της σοβιετικής αυτοκρατορίας»
Όσοι είχαν ακόμα αμφιβολίες για τα πολεμοχαρή σχέδια του Ρώσου προέδρου, τα βλέπουν πλέον να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους . Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να επανακτήσει μέρος της σοβιετικής αυτοκρατορίας και επιτίθεται στην ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη, γράφει η εφημερίδα Die Welt.
«Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα ησυχάσει έως ότου εκφυλιστούν τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε «μαριονέτες» που τα νήματά τους θα κινεί η Μόσχα», αναφέρεει το άρθρο της έγκριτης εφημερίδας. Το υπογράφει ο αρχισυντάκτης της έκδοσης, Ζακ Σούστερ.
Τις τελευταίες ημέρες, το έχουμε ακούσει επανειλημμένως: Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του Πούτιν. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν έχει κρύψει άλλωστε τα σχέδιά του εδώ και εβδομάδες: ο πρόεδρος της Ρωσίας, όχι μόνο θέλει να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά κήρυξε τον πόλεμο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη, σημειώνει.
«Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θέλει να επιστρέψει σε αυτό που πιστεύει ότι είναι η χρυσή εποχή της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Με αυτή την παραληρηματική ευχή, όμως, προχωρά πολύ πιο πέρα από όλους τους μετασταλινικούς σοβιετικούς ηγέτες. Και ο Χρουστσόφ και ο Μπρέζνιεφ και ο Αντρόποφ τήρησαν τα όρια της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής τάξης», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δίνει δεκάρα για τις συνθήκες ακόμη και για το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 με το οποίο η Μόσχα εγγυήθηκε την ανεξαρτησία του Κιέβου. Το πρώτο της βήμα έχει πλέον ολοκληρωθεί: η επίθεση στην Ουκρανία. Στόχος του Πούτιν θα είναι να μετατρέψει το κράτος σε υποτελή οντότητα. Ποιο είναι το δεύτερο βήμα;», διερωτάται ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Ουκρανία… όπως Τσεχοσλοβακία την «Άνοιξη της Πράγας»
«Δυστυχώς, η Ουκρανία μπορεί να βοηθηθεί σε περιορισμένο βαθμό από τους δυτικούς εάν η Δύση επέμβει στρατιωτικά, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου θα ήταν μεγάλος. Αν η κατάσταση εξελιχθεί άσχημα, τότε η Ουκρανία θα είναι σαν την Τσεχοσλοβακία την «Άνοιξη της Πράγας» του 1968. Εκείνη την εποχή, ο δυτικός κόσμος παρακολουθούσε αβοήθητος και με δάκρυα στα μάτια τα σοβιετικά τανκς να εισβάλουν στην Πράγα».
«Δεν μπορούν να γίνουν πολλά για την Ουκρανία. Εάν ο Πούτιν θέλει να σπρώξει το ΝΑΤΟ πίσω στα παλιά σύνορα της Ευρώπης, τότε θα πρέπει να του ξεκαθαρίσουμε ότι: δεν θα πεθάνουμε για την Ουκρανία ενόψει μιας πιθανής παγκόσμιας ανάφλεξης, αλλά θα πεθάνουμε ως μέλη του ΝΑΤΟ».
Soldiers of the 93rd Mechanized Brigade captured two Russian occupiers, they were from 423rd Yampol Motorized Rifle Regiment, military unit 91701. pic.twitter.com/UJzypYXWmm
— Defence of Ukraine (@DefenceU) February 24, 2022