Ουκρανία: Η Ρωσία δείχνει να μην «ιδρώνει» από το ενδεχόμενο κυρώσεων από χώρες της Δύσης μετά την απόφασή της να προχωρήσει στην αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ
Αδιαφορία ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στις συζητήσεις που γίνονται από τις χώρες της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων μετά την απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει στην αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, o οποίος έκανε λόγο για προβλέψιμες ενέργειες.
«Οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να έχουν εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για την λεγόμενη «τιμωρία» της Ρωσίας» δήλωσε ο Λαβρόφ όπως μεταδίδει το Reuters.
«Μας απειλούν με κάθε πιθανή κύρωση ή όπως λένε τώρα «με τη μητέρα των κυρώσεων». Ε, λοιπόν, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι θα επιβληθούν σε βάρος μας κυρώσεις και με και χωρίς λόγο» κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα η Ρωσία μέσω εκπροσώπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι η απόφαση για το αν θα σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην Ουκρανία. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πληροφορία για είσοδο ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς προσθέτοντας ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία. Ερωτηθείς, δε, για το αν εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε όλες τις επαφές.
Σολτς: Δεν μπορεί να προχωρήσει ο αγωγός αερίου Nord Stream 2
Λίγο αργότερα, πάντως, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην προχωρήσει με την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μια κίνηση που απέφευγε το τελευταίο διάστημα δεδομένου ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Γερμανία προέρχεται από τη Ρωσία.
Όπως είπε ο κ. Σολτς οι τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν ότι ξεπέρασε τα όρια και ο αγωγός δεν πρέπει να πιστοποιηθεί. Η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ «αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε ο Σολτς σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης.
Το απόγευμα οι πρώτες κυρώσεις από την ΕΕ
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».
Η Βρετανία εγκαινιάζει το «χορό» των κυρώσεων
Την ίδια ώρα και ενώ ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εθεάθησαν στα περίχωρα του Ντόνετσκ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έντονη ειναι η διπλωματική κινητικότητα στη Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε σήμερα σε συνάντηση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Cobra» για να «συντονίσει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας σε ένα «σημαντικό πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθούν αμέσως»
Όπως διευκρίνισε ο Τζόνσον οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν τόσο τη Ρωσία όσο και συγκεκριμένα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα και το χτύπημα θα είναι το πιο ισχυρό που μπορούμε να επιφέρουμε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει μια εισβολή πλήρους κλίμακας. «Οι κυρώσεις θα πλήξουν σκληρά τη Ρωσία και υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα κάνουμε σε περίπτωση εισβολής» είπε ο Μπόρις Τζόνσον.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση που εμποδίσουμε τις ρωσικές εταιρίες να συγκεντρώνουν κεφάλαια από τις βρετανικές οικονομικές αγορές, αυτό θα αρχίσει να πονάει» κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ζελένσκι: Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει πόλεμος
Σε μια διαφορετική εκτίμηση, πάντως, όσον αφορά στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντομίρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης, ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος εναντίον της χώρας του.
Όπως είπε δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση της κρίσης προσθέτοντας, πάντως, ότι αν παρόλα αυτά υπάρξει πόλεμος «είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο»
Παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, ο Ζελέσνκι σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Εσθονίας, Άλαρ Κάρις εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά καθησυχαστικός. Αν παρ’ όλα αυτά υπάρξει εισβολή πλήρους κλίμακας τότε θα κινδυνεύσουν και άλλα κράτη, είπε.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ειπε επίσης οτι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρη διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Το θέμα έχει γίνει επίμαχο καθώς ορισμένοι ηγέτες στην Ευρώπη, με πρώτη και κύρια τη Γερμανία, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο. Το θέμα προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ, καθώς το παγκόσμιο ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά.
Καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι συζητούν τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος τους προέτρεψε ωστόσο να τηρήσουν σκληρή στάση και να μην περιμένουν μέχρι να κλιμακωθεί η κρίση.
Όπως είπε ο Ζελένσκι η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί βάση για νέες επιθετικές ενέργειες με τον ίδιο να προσθέτει ότι «γενναίοι ηγέτες» έχουν προστρέξει για να στηρίξουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.