Το να λαμβάνουμε βιταμίνες, είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας και τη σωστή λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού. Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής, είναι διαφορετικές οι βιταμίνες που πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη διατροφή μας.
Ποιες βιταμίνες πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάθε ηλικία και με ποιες τροφές θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη
- Προεφηβεία & εφηβεία: Η σημαντικότερη βιταμίνη για τα παιδιά στην προεφηβεία και την εφηβεία είναι η βιταμίνη D, καθώς συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Χωρίς επαρκή πρόσληψη αυτών των δύο συστατικών, αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στη μετέπειτα ζωή. Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D σε αυτές τις ηλικίες είναι οι 600 διεθνείς μονάδες (IU) ημερησίως, ενώ για το ασβέστιο τα 1.300 mg την ημέρα. Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τροφές όπως ο σολομός, το μοσχαρίσιο συκώτι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά, καθώς και σε ενισχυμένα τρόφιμα (π.χ. χυμός πορτοκάλι, δημητριακά), ενώ ασβέστιο παρέχουν σε σημαντική ποσότητα τα γαλακτοκομικά, αλλά και το τόφου, οι σαρδέλες, η βρόμη, τα ρεβίθια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- 20-30 έτη: Η βιταμίνη D και το ασβέστιο χρειάζονται και σε αυτή τη φάση της ζωής, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη των οστών και του μυϊκού συστήματος. Στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ιδιαίτερη αξία έχει επίσης η βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων στην πνευματική εγρήγορση, την καλή νευρολογική λειτουργία και τη μνήμη ώστε οι σπουδαστές και οι νέοι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, τα διάφορα τυριά, το γάλα, ο σολομός, ο τόνος και τα στρείδια.
- 20-40 έτη: Για τις περισσότερες γυναίκες, η ηλικία 20 με 40 σηματοδοτεί τα αναπαραγωγικά τους χρόνια. Μια γυναίκα που σχεδιάζει να μείνει έγκυος πρέπει να φροντίζει πρωτίστως να λαμβάνει αρκετό φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και γενικότερα να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού της σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος (δείτε εδώ). Το φυλλικό οξύ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, ενώ όλες οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για να υποστηριχθεί μια ομαλή εγκυμοσύνη. Σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος δίνουν τροφές όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το αυγό και τα φιστίκια.
- 40-50 έτη: Η βιταμίνη D είναι σημαντική και σε αυτή τη φάση της ζωής. Η έλλειψή της στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών με ποικίλες παθήσεις, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
- 50-60 έτη: Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες περνούν από το στάδιο της εμμηνόπαυσης, όπου παρατηρείται μια μείωση στην παραγωγή της σεροτονίνης, του «νευροδιαβιβαστή της χαράς». Η βιταμίνη Β6 προωθεί την παραγωγή της σεροτονίνης ώστε να αποφευχθούν τα συμπτώματα θλίψης και άγχους και οι εναλλαγές της διάθεσης που βιώνουν πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Σημαντική σε αυτή την ηλικία είναι και η βιταμίνη C, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καταρράκτη και για διάφορες μορφές καρκίνου. Καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι τα αυγά, το τυρί, το συκώτι, το αβοκάντο, τα σμέουρα (φραμπουάζ), η μπανάνα, ο σολομός και η σαρδέλα, ενώ βιταμίνη C δίνουν κυρίως τα εσπεριδοειδή, η παπάγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το μπρόκολο και η κόκκινη πιπεριά.