Το σύνδρομο Μινχάουζεν είναι μια σπάνια ψυχολογική και συμπεριφορική πάθηση κατά την οποία κάποιος κατασκευάζει ή προκαλεί στον εαυτό του συμπτώματα ασθένειας. Πήρε το όνομά του από έναν Γερμανό αριστοκράτη, τον βαρόνο Μινχάουζεν, ο οποίος έγινε διάσημος αφηγούμενος άγριες, απίστευτες ιστορίες για τα κατορθώματά του και το παρελθόν του. Τα άτομα με σύνδρομο Μινχάουζεν συνήθως εμφανίζουν ένα καθορισμένο μοτίβο συμπεριφοράς.
Αυτό το μοτίβο περιλαμβάνει:
- ψέματα για τα συμπτώματά τους και συνήθως επίσης να λένε ψέματα για άλλες πτυχές της ζωής τους, όπως το παρελθόν ή το επίπεδο εκπαίδευσης
- χειρισμό των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για να υποδηλώσει την παρουσία συμπτωμάτων, όπως η προσθήκη αίματος σε δείγματα ούρων
- πρόκληση ουσιαστικών συμπτωμάτων στον εαυτό τους, όπως δηλητηρίαση με υπερβολική δόση φαρμάκων και
επίσκεψη από νοσοκομείο σε νοσοκομείο σε διάφορα μέρη της χώρας και βλέποντας πολλούς διαφορετικούς γιατρούς
Το σύνδρομο Μινχάουζεν διαφέρει από δύο, πιο συνηθισμένους, τύπους προσποιημένων ασθενειών, την υποχονδρία και την κακοήθεια. Τα άτομα που έχουν υποχονδρία στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι είναι άρρωστα, αλλά δεν χειραγωγούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τα άτομα που κακοποιούν προσποιούνται ότι είναι άρρωστα για να αποκομίσουν κάποιο όφελος, όπως η αποφυγή στρατιωτικών υποχρεώσεων ή η προσπάθεια αποζημίωσης. Τα άτομα με σύνδρομο Μινχάουζεν γνωρίζουν ότι επινοούν τα συμπτώματά τους και μπορούν να είναι εξαιρετικά χειριστικά, αλλά η συμπεριφορά τους δεν τους φέρνει προφανές όφελος. Αντίθετα, συχνά υποβάλλονται σε επώδυνη και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή χειρουργική επέμβαση, παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητη.
Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται από το σύνδρομο Μινχάουζεν. Τείνουν να είναι πολύ μυστικοπαθείς και συχνά χρησιμοποιούν μια σειρά από ψεύτικες ταυτότητες. Μόλις αποκαλυφθεί η απάτη τους, παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και μετακομίζουν σε άλλη περιοχή. Η πάθηση θεωρείται ότι είναι πιο συχνή σε λευκούς άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό.
Τα αίτια του συνδρόμου Μινχάουζεν είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση αρνούνται να δεχτούν οποιοδήποτε είδος ψυχιατρικής θεραπείας και έτσι λίγα είναι γνωστά για τα κίνητρά τους ή τις διαδικασίες σκέψης τους. Υπάρχει μια παραλλαγή του συνδρόμου Μινχάουζεν, που ονομάζεται σύνδρομο Μινχάουζεν κατά αντιπρόσωπο, στην οποία ένα άτομο κατασκευάζει ή προκαλεί ασθένεια σε ένα άτομο υπό τη φροντίδα του, συνήθως ένα παιδί.