Την πρώτη του νίκη απέναντι στους περιορισμούς πέτυχε στον Καναδά το «κομβόι της Ελευθερίας» με τον Τριντό να καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις που έχουν προκαλέσει σάλο
Την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής προσκόμισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους ανακοίνωσε ο κυβερνητής του Οντάριο στον Καναδά στην πρώτη νίκη που πέτυχε το «κομβόι της ελευθερίας» το οποίο συνεχίζει να ζητά την πλήρη άρση των περιορισμών.
Μολονότι ο κυβερνήτης του Οντάριο στην ανακοίνωσή του επικαλέστηκε τα βελτιωμένα δεδομένα όσον αφορά των αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πίεση που ασκεί το «κομβόι της ελευθερίας» με πρωταγωνιστές τους οδηγούς φορτηγών διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή.
Αυτό εξηγείται, άλλωστε, και από τις σπασμωδικές κινήσεις του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ενεργοποίησε νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης σε μια κίνηση που έχει γίνει μόνο άλλη μια φορά στη χώρα, κατά σύμπτωση από τον πατέρα του, πριν από 50 χρόνια.
Αν και ο Τριντό είπε ότι αυτή τη φορά δεν θα ενεργοποιηθεί ο στρατός, όπως είχε συμβεί από τον πατέρα του τον Οκτώβριο του 1970, εντούτοις η απόφασή του έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. «Είμαι σοκαρισμένος που η κυβέρνηση του Καναδά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή ανταποκρίνεται στον ορισμό ενεργοποίησης του έκτακτου αυτού νόμου» δήλωσε η ειδικός στα θέματα ασφαλείας στο πανεπιστήμιο της Οττάβα, Λία Γουέστ.
«Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία ένδειξη βίας, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο» σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Νέλσον Γουάιζμαν απαντώντας στις εξηγήσεις Τριντό ότι η ενεργοποίηση του νόμου έκτακτης ανάγκης «αφορά το να είναι ασφαλείας οι Καναδοί» και να βοηθηθούν οι αρχές ασφαλείας.
Ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος θα ισχύσει για έναν μήνα, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις «εθνικής κρίσης» και δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες ώστε να επιβάλει προσωρινά «έκτακτα μέτρα», χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.
Ο νόμος περί μέτρων έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε καιρό ειρήνης (τότε ονομαζόταν νόμος περί μέτρων πολέμου), από τον πατέρα του Τζάστιν Τριντό, τον Οκτώβριο του 1970. Η κυβέρνηση του Πιερ Έλιοτ Τριντό επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο για να στείλει στρατό στο Κεμπέκ και να λάβει σειρά μέτρων μετά την απαγωγή, από το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ, του βρετανού εμπορικού επιτετραμμένου, του Τζέιμς Ρίτσαρντ Κρος, και του υπουργού της τοπικής κυβέρνησης Πιερ Λαπόρτ.
Το κομβόι της ελευθερίας βρίσκει μιμητές παντού
Την ίδια ώρα η προσπάθεια των Καναδών οδηγών φορτηγού να άρουν τους περιορισμούς των δικαιωμάτων τους με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να βρίσκει μιμητές σε όλο τον κόσμο με αντίστοιχες κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα σε Βέλγιο, Ισραήλ, Γαλλία ενώ προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ προετοιμάζονται αντίστοιχες «πορείες ελευθερίας» με στόχο να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου και με προορισμό την Ουάσινγκτον. Η μια πρωτοβουλία έχει δώσει ραντεβού για τις 2 Μαρτίου στο Φρέσνο της Καλιφόρνια με στόχο να φτάσει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ στις 6 Μαρτίου ενώ μια δεύτερη πρωτοβουλία ετοιμάζεται, επίσης, στην Καλιφόρνια. «Αυτό που μας φέρνει μαζί είναι η ενότητα και η σκέψη για την Αμερική» λένε χαρακτηριστικά οι διοργανωτές τους.
Στις Βρυξέλλες από το απόγευμα της Δευτέρας 60 οχήματα διαδηλωτών είχαν σταθμεύσει σε πάρκινγκ όπου επιτρέπεονται οι συναθροίσεις με γαλλικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι εκατοντάδες οχήματα έχουν ξεκινήσει με προορισμό το Βέλγιο.
Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Politico περιμετρικά της έδρας της Κομισιόν υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο ότι σκοπός των διαδηλωτών είναι η συγκέντρωσή τους σε πλατεία πολύ κοντά στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Ε.Ε.
Μια διαδηλώτρια, η Κρίσταλ, είπε στο Politico ότι οδήγησε πάνω από 1.300 χιλιόμετρα για να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες. «Έχω έρθει εδώ κατά του υγειονομικού διαβατηρίού, κατά του υποχρεωτικού εμβολίου και όλων όσων το συνοδεύουν», λέει. «Και για την αγοραστική δύναμη, γιατί όλα ακριβαίνουν. Το έχουν χρησιμοποιήσει για να εκτοξεύσουν τις τιμές. Και για την ελευθερία μας, για να είμαστε όλοι ίσοι… και ενωμένοι».
Μια άλλη διαδηλώτρια, η Μαρί Λιν, λέει στο Politico ότι η πόλη «συμβολίζει την ίδια την Ευρώπη. Προσωπικά προτιμώ να ακολουθώ το κομβόι ελευθερίας γιατί είναι το πρώτο κίνημα που έχει ορατότητα και που τάσσεται εναντίον των υγειονομικών διαβατηρίων, και ήθελα να το ακολουθήσω και μας έφερε στις Βρυξέλλες».
Κομβόι διαμαρτυρίας και στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ ενα κομβόι, εμπνευσμένο από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του Καναδά κατά των περιοριστικών μέτρων, διέσχισε τη Δευτέρα τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ.
Δεκάδες οχήματα κατευθύνθηκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Ιερουσαλήμ, αφού προηγουμένως είχαν δώσει «ραντεβού» στα μισά της διαδρομής. Άλλοι διαδηλωτές είχαν στηθεί σε πεζογέφυρες και σε διασταυρώσεις του αυτοκινητόδρομου για να χαιρετίσουν τους οδηγούς του αποκαλούμενου «Κομβόι της Ελευθερίας». Από κάποια οχήματα υψώνονταν ισραηλινές και καναδικές σημαίες.
«Η ελευθερία δεν μοιάζει έτσι» έγραφε ένα πλακάτ, που εικόνιζε ένα κορίτσι με προστατευτική μάσκα.
Έξω από το κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές άρχισαν να κορνάρουν, χτυπούσαν τύμπανα και ζητούσαν να αρθούν οι περιορισμοί για την πανδημία. «Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για την ελευθερία. Επειδή εδώ και δύο χρόνια όλος ο κόσμος έχει τρελαθεί εξαιτίας αυτών των υποχρεωτικών μέτρων και όλων αυτών των πραγμάτων που δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε ελεύθεροι, όπως γεννηθήκαμε», είπε ο 39χρονος Τζόναθαν Ντεπόρτο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.