Η μυρωδιά του χιονιού γίνεται εντονότερη καθώς η ατμόσφαιρα και η γη ζεσταίνονται, λένε επιστήμονες
Πώς θα περιγράφατε το άρωμα του χειμώνα; Σε αντίθεση με την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, που έχουν έντονα καθορισμένα αρώματα (λουλούδια, παραλίες, φύλλα σε αποσύνθεση), ο χειμώνας δεν χαρακτηρίζεται από κάποια μυρωδιά. Το χιόνι ωστόσο, έχει ένα άρωμα και σύμφωνα με τους ερευνητές εξαρτάται από το τι υπάρχει στο έδαφος και τον αέρα. Μάλιστα, η μυρωδιά αυτή γίνεται πιο ισχυρή, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο Johan Lundstrom, καθηγητής κλινικής νευροεπιστήμης στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, τόνισε ότι επειδή η μυρωδιά του χιονιού αντικατοπτρίζει τους ρύπους στον αέρα, οι νιφάδες στο Ουισκόνσιν μυρίζουν διαφορετικά από το χιόνι στη Σουηδία και από το χιόνι σε μια πόλη. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι άνθρωποι παρατηρούν περισσότερες μυρωδιές το καλοκαίρι επειδή ο υγρός και πιο ζεστός αέρας εντείνει τα μόρια της μυρωδιάς, ενώ με τον ίδιο τρόπο ένα άρωμα είναι πιο έντονο και διαφορετικό στο δέρμα από ό,τι όταν ψεκάζεται στον αέρα. Το χιόνι – ιδιαίτερα το ανώτερο στρώμα που καλύπτει το έδαφος – μαζεύει ενώσεις κυρίως από τον αέρα, πρόσθεσε ο Lundstrom. Καθώς περνά ο καιρός, το χιόνι απορροφά περισσότερες από αυτές τις οσμές, αυξάνοντας τη μυρωδιά του. Και μερικά μόρια μυρίζουν πιο έντονα από άλλα.
«Για παράδειγμα, το βιολογικό υλικό σε αποσύνθεση δημιουργεί τη χημική γεωσμίνη, μια χημική ουσία στην οποία είμαστε τόσο ευαίσθητοι -είναι η μυρωδιά της μούχλας-, ώστε αν πάρετε μια σταγόνα και τη βάλετε σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και ανακατέψετε καλά το νερό, θα μπορείτε ακόμα να τη μυρίσετε.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μυρίζει το χιόνι, δήλωσε από την πλευρά της η Parisa A. Ariya, χημικός και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ατμόσφαιρας και Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο McGill. Καθώς το έδαφος και ο αέρας θερμαίνονται, αυτό ενθαρρύνει την κυκλοφορία – και την ένταση – των μορίων της οσμής.
Η χιονόπτωση είναι «ένα στιγμιότυπο της ατμοσφαιρικής διαδικασίας», συμπλήρωσε η Ariya η οποία 2017, βοήθησε στη διεξαγωγή μιας μελέτης που εξετάζει πώς το χιόνι απορροφά τη ρύπανση από την εξάτμιση του βενζινοκινητήρα, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να μολύνει το νερό και το έδαφος καθώς λιώνει.
«Ό,τι βρίσκεται στο έδαφος μεταφέρεται στον αέρα. Έτσι, μια μολυσμένη περιοχή μπορεί να δει περισσότερα ίχνη μετάλλων στο χιόνι και μια γεωργική περιοχή μπορεί να έχει περισσότερο άζωτο, από το λίπασμα», εξήγησε η Ariya. Μόλις λιώσει το χιόνι, μέρος αυτής της ρύπανσης απελευθερώνεται στο έδαφος, στην παροχή νερού και πίσω στην ατμόσφαιρα. Και ο κύκλος ξαναρχίζει.
Ο λόγος που οι άνθρωποι συχνά λένε ότι μπορούν να «μυρίσουν το χιόνι που έρχεται» είναι παρόμοιος με τις διαφορές στον αέρα όταν έρχεται μια καταιγίδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως σημειώνει ο Lundstrom. Ο αέρας φαίνεται λίγο πιο ζεστός και γίνεται πιο υγρός, κάτι που μεταφέρει καλύτερα τη μυρωδιά και υπάρχει μια αλλαγή στη βαρομετρική πίεση.
Ο Lundstrom, ο οποίος διευθύνει δύο ερευνητικά κέντρα, ένα στις ΗΠΑ και ένα άλλο στη Σουηδία ανέφερε ότι το χιόνι στην πόλη έχει μυρωδιά, είτε από τα καυσαέρια, είτε από τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Αλλά όταν πηγαίνει στο εξοχικό του στο Bjurstrask, που απέχει περίπου 60 μίλια από τον Αρκτικό Κύκλο, μυρίζει «εξαιρετικά καθαρό».
«Δεν είναι μόνο το χιόνι που φέρει μυρωδιά», είπε και πρόσθεσε: «Ο πάγος έχει επίσης. Σκεφτείτε τον παλιό πάγο στο ψυγείο — μυρίζει περίεργα και μουχλιασμένα, καθώς έχει απορροφήσει τις οσμές των τροφίμων. Αλλά ο πάγος μπορεί επίσης να φέρει αρώματα που προκαλούν χαρούμενες αναμνήσεις».
Με πληροφορίες από: Washington Post
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.